Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zatvoreno 1219 prevarantskih web-stranica koje su nudile popuste

domena
Arhiva VL
04.12.2009.
u 10:40

Policija upozorava kupce na internetu da budu vrlo oprezni jer prevarantske stranice na lakovjernosti "okreću" milijune, a vrlo lako zameću trag i ponovno se pojavljuju na drugoj adresi.

Više od 1200 prevarantskih web-stranica koje su vrebale božićne kupce zatvorio je danas Scotland Yard u dosad neviđenoj akciji. Naime, u ovo predblagdansko vrijeme stručnjaci Scotland Yarda za internetski kriminal uočili su stotine stranica koje su vodile varalice iz Azije, a skrivali su se iza imena britanske domene. Web-stranice su nudile popuste na dizajnerske proizvode uključujući odjeću i nakit, a policija kaže da su kupcima u zamjenu za njihov novac slali, u najboljem slučaju lažnjake ili u najgorem slučaju - ništa. Policijski glasnogovornik precizirao je da je danas zatvoreno 1219 stranica koje su nudile proizvode, uključujući čizme Ugg, učvršćivače za kosu GHD, ali i nakit Tiffany. 

Međutim, nitko nije uhićen jer prevaranti vrlo lako zameću trag i teško ih je locirati. Stoga policija kupcima na internetu sugerira veliki oprez i kupnju samo na provjerenim mjestima. Pretpostavlja se da prevarantske web-stranice zarađuju milijune funti za bande koje se njima služe. 

- Prevaranti su uočili želju kupaca za kupnjom dizajnerskih proizvoda po nižoj cijeni, pogotovo u ovo doba godine. Rizik za kupca počinje kad ga zaslijepi želja te izgubi moć pravilnog rasuđivanja. Ako ponuda na internetu izgleda predobra da bi bila istinita, vjerojatno je lažna - rekao je Charlie McMurdie, šef policijskog odreda za borbu protiv internetskog kriminala. 

Policija upozorava da žrtve također riskiraju da im se ukrade identitet ili da ga se zloupotrijebi. Ove prevarantske stranice mogu se vrlo brzo ukloniti i promijeniti adresu, a kupac se nema kome žaliti kad jednom uplati robu. 

Policija je istaknula da su prevarantske čak tri od pet web stranica koje nude popularne proizvode. Kad jednom nestanu, vrlo im je teško ući u trag. Za očekivati je da će se ove zatvorene prevarantske stranice opet pojaviti za nekoliko dana, samo malo promijenjenog imena i opet će varati ljude. 

Internetski kriminal zabilježi se svakih deset sekundi.

Ključne riječi

Komentara 1

XN
xnet0822
10:59 04.12.2009.

Ahaaaa, a Viagra, a VPXL, a oni bezvrijedni švicarski satovi ? Sve je to prevarantska gomila koja preko računalnih Zombija šalje na bezbrojne mail adrese ! Kad će njima Policija ući u trag ? A lihvarima ? Pitam vas lijepo : KADA ?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije