Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubav

Zašto želimo jedno, a privlačimo drugo?

ljubavna svađa
Foto: Thinkstocks
15.06.2015.
u 09:53

Dokazi pokazuju da smo ustrajni u neustrajnosti: ako nas zatraže da evaluiramo nekoga na papiru, vjerojatno je da ćemo ga ocijeniti na temelju izgleda, no što se događa u stvarnom životu?

Kad razmišljate o potencijalnom partneru, koje kvalitete biste naveli kao najbitnije? Dobar izgled, smisao za humor? Ili tražite nekog tko će imati iste poglede na život, iste vrijednosti ili interese. Ovaj mentalni spisak otkriva idealne preferencije kojima se vodite kad treba odlučiti hoćete li s nekime izaći na spoj.

Međutim, što ako naše stvarne odluke o partnerima zapravo nemaju nikakvu poveznicu s našim hipotetskim stavovima? Istraživanja pokazuju da se ono što mislimo da želimo ne reflektira uvijek u odlukama prilikom prvog izlaska, piše Psychology Today.

Dokazi pokazuju da smo ustrajni u neustrajnosti: ako nas zatraže da evaluiramo nekoga na papiru, vjerojatno je da ćemo ga ocijeniti na temelju izgleda, odnosno privlačnosti prema vlastitim kriterijima. No, što se događa u stvarnom životu?

Stručnjaci tvrde da idealne preferencije koje ima svatko iščezavaju kad se dogodi stvarni susret licem u lice. Često se događa da nam se sviđa netko tko nam uopće ne odgovara, dok s druge strane idealni partner prema pokazanim interesima u nama ne izaziva zanimanje. Zbog čega dakle, imamo problem s implementiranjem onoga što želimo i toga kako privlačimo druge?

Susret licem u lice uvijek je kompleksan. Nakon što upoznamo nekog novog, svjedočimo velikoj raznovrsnosti osobina i značajki uključujući i one koji nisu na našoj listi idealnih karakteristika. Upravo ta kompleksnost i raznovrsnost čini razliku i na kraju utječe na kompletni doživljaj neke osobe. Zbog toga nas može privući osoba koju prvotno uopće ne bi uzeli u obzir prema dostupnim kriterijima.

Zaključak je da treba dati priliku svakome prije nego ga otpišete u startu. Ako inicijalna privlačnost nije zadovoljavajuća, možda prvi susret ne pruža dovoljno informacija zbog čega ne možete donijeti kvalitetan zaključak. U suprotnom, mogli biste propustiti zgodu da osobi s kojom ste izašli ne date priliku kojom će pokazati  koliko je sjajna i kvalitetna, možda upravo za vas.

>> Doživjeti najbolji seks u životu s nekim novim? Evo savjeta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije