Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neki su 'imuniji'

Zašto vam je mučno u vožnji? Vaš mozak 'misli' da je otrovan

Mučnina u vožnji, putovanje
Foto: Thinkstock
18.08.2016.
u 12:24

Mozak kombinira podatke iz različitih osjetilnih izvora – vid, dodir, zvuk, ali kada se vozimo u automobilu ima informaciju da se krećemo iako se zapravo sami ne krećemo, pojašnjava Burnett. To su mješoviti signali zbog kojih mozak misli da je tijelo otrovano

Jeste li se zapitali zašto je osobama, najčešće djeci, mučno dok se voze na zadnjem sjedištu automobila ili u autobusu? 

"Krivac" je mozak!

Zbog različitih signala koje dobiva od tijela, mozak "misli" da je otrovan i da treba povratiti kako bi izbacio toksine iz tijela. Tu je teoriju pojasnio liječnik Dean Burnett sa Sveučilišta Cardiff u svojoj novoj knjizi naziva "Idiot Brain: what your head is really up to". 

Mozak kombinira podatke iz različitih osjetilnih izvora – vid, dodir, zvuk, ali kada se vozimo u automobilu, ima informaciju da se krećemo iako se zapravo sami ne krećemo, pojašnjava Burnett. To su mješoviti signali zbog kojih mozak misli da je tijelo otrovano. 

Čitanje u vožnji, naravno, pogoršava stvar. Oči su fiksirane na štivo, a periferni vid "lovi" unutrašnjost automobila i šalje mozgu signale da se tijelo ne kreće. No prelazak preko neravnine na cesti, zvuk prometa, promjena brzine i smjera remeti te signale jer uši šalju svoje. 

Ipak, na pitanje zašto je nekima lošije u vožnji dok su drugi "imuniji", za sada nema odgovora. 

>>Ovih 6 namirnica može biti jako loše za vaš mozak

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije