Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Zašto su žene dugovječnije i brojnije od muškaraca

Žene češće obolijevaju i više pate od kroničnih bolesti, ali ipak žive dulje od muškaraca
06. lipnja 2010. u 11:03 4 komentara 10 prikaza
joga
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Antropolog Dan Arlandsson sredinom prošlog stoljeća rekao je da će znanost možda objasniti fenomene beskraja, vječnosti, Boga i smrti, a da će neobjašnjen ostati samo fenomen zvan žena. Suvremene statistike ga potvrđuju; na 125 dječaka u svijetu rađa se 100 žena, koje kasnije u životu češće obolijevaju nego muškarci i više pate od kroničnih bolesti, ali ipak žive dulje i u dobi od 85 godina na svakih 40 muškaraca ima 100 žena?! Jedno je od mogućih objašnjenja to da žene više od muškaraca brinu o zdravlju, te rado prihvaćaju razne savjete i spremne su „činiti nešto za sebe“.

Prečesto nažalost pretjeruju u tome, pa otuda vjerojatno i davni savjet marketinškog stručnjaka Hermanna Breitnera da je jednostavni sufiks “...za žene“ jamstvo bolje promidžbe bilo kojeg proizvoda. Zanimljiva koincidencija – koja vjerojatno nema veze s marketingom! – jest da jogiji već 2000 godina za današnju vježbu govore kako je posebno dobra za žene, uz to što stimulira opće zdravlje i otpornost na bolesti.

Vježba počinje u klečećem položaju (sjedu na petama) s rukama opuštenima u krilu. Uz dubok, polagan udisaj ruke se u blagom luku spoje na leđima i malo se zadrži dah. Uz izdisaj, bez podizanja stražnjice s peta, tijelo se spušta sve dok glava ne dotakne pod. Ruke se potom opuste na pod i u tom položaju ostaje se par minuta duboko i mirno dišući. Na kraju, uz udisaj podiže se tijelo, a uz izdisaj ruke vraćaju u krilo.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • than:

    Buduci da sam procitao dosta kvalitetnih tekstova koji pokusavaju dati odgovor na to pitanje moram priznati da je ovaj ubjedljivo najgluplji. Kao da je pisan za one na \'farmi\'. No, cim procitam da je autor teksta mag.iur sve mi je jasno.

  • -obrisani-:

    da to je nevjerovatno, drugi ih \"jasu\" i voze a ipak nadzive svoje jahace-hehehehehe

  • -obrisani-:

    normalno da duže žive ,tajna je u tome što ja kad sexam izbacujem dio sebe ,a ona prima ,ja slabim ,a ona jača,,,i to je bit svega