Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zašto bi intelektualci svaki dan trebali stajati na glavi

joga
28.11.2009.
u 18:06

Uz pomoć Medical Yoga Centra Zagreb otkrivamo vam male tajne drevnoga istočnjačkog učenja o zdravlju, koje zbog dostupnosti i blagotvornih učinaka dobiva sve više poklonika i u Hrvatskoj

Čim se uspravio i počeo razmišljati, homo sapiens definitivno se odvojio od životinjske vrste, ali si je na glavu natovario mnoge zdravstvene probleme, izjavio je njemački jogi dr. Dietmar Dorbandt, počevši s primjerom venske cirkulacije koja je uspravnim položajem prisiljena svladavati gravitaciju i, pojednostavljeno rečeno, ovisna je o mišićnom radu.

To još dobro funkcionira u ljudi koji se dovoljno kreću, ali za intelektualce, koji previše sjede, stezanja mišića nedovoljna su za normalnu brzinu protoka krvi, što uzrokuje nakupljanje venozne krvi u nogama i slabu cirkulaciju u abdomenu.

Otežana je i cirkulacija u arterijama, osobito prema mozgu koji, kao veliki potrošač kisika, ima potrebu za dodatnim pritokom krvi. Nakon evolucijskog uspravljanja počeli su još neki problemi. Primjerice, u četveronožnih životinja organi trbušne šupljine ne spuštaju se. Čovjekovo uspravno držanje, u kombinaciji s oslabljenom trbušnom stijenkom i muskulaturom, uzrok je „spuštenih” bubrega, želuca, crijeva itd. što može izazvati teške poremećaje. Zanimljivo je da neke sljedbenice joge tvrde kako su redovitim vježbanjem, poput stoja na glavi ili svijeće (uz vježbe za jačanje trbušnih mišića), uspjele izbjeći operacije zbog spuštenih organa koje su se činile nužnima.

S obzirom da će većina liječnika ipak odbaciti tu mogućnost, ostaje nam čekati da praksa ili medicina jednoga dana daju konačan odgovor.

Japanski judaš Hisashi Tsuzawa, svjetski prvak, običavao je prije borbi nekoliko minuta dubiti na glavi tvrdeći kako mu to nevjerojatno povećava koncentraciju.

Kad mu je liječnik ruskog tima napomenuo da tako gubi krv iz mišića ekstremiteta, Tsuzawa odgovorio je: „Možda, ali borba se dobiva – mozgom“. Jogijski liječnici tvrde da se ispiranjem mozga velikom količinom krvi poboljšavaju sve funkcije mozga, a vježba stoja na glavi odavno je proglašena „kraljicom svih vježbi“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije