Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Žarulje, ali i ekran računala i mobitela mogu imati negativne posljedice za našu kožu

Istraživanje je pokazalo da neke štedne žaruje imaju negativne posljedice na stanje kože i na zdravlje, a najgore su LED žarulje.
04. veljače 2020. u 07:00 4 komentara 1799 prikaza
Foto: shutterstock

Nova istraživanja pokazala su da žarulje koje štede energiju, kao što su LED, mogu biti štetne za kožu. Prema istraživanjima, svjetlo s visokom energijom koje se emitira iz fluorescentnih i LED žarulja može uzrokovati starenje kože, kao i njezinu upalu, piše wellandgood.com.

One mogu prouzrokovati različite probleme, kao što su akne, promjene u pigmentaciji, probleme s ekcemom, smanjivanje razine kolagena u koži i brojne druge. 

Znate li? Što više zrači: Mobitel, utičnica ili rendgen?

Ovo istraživanje relevantno je jer su u današnje vrijeme ljudi sve više izloženi tzv. plavom svjetlu, koje se emitira iz mobitela, računala, laptopa i slično. Stručnjaci kažu da mjesta za paniku nema i da nije potrebno izbaciti sve žarulje iz kuće, već se samo educirati o modelima koje kupujete.  

Žarulje koje imaju kraću valnu dužinu, ali intenzivnije UV svjetlo uzrokuju više problema jer kraće valne dužine znače više energije pa svaka čestica svjetla koja 'udari' u vašu kožu, ima puno više energije.

Izbjegavajte Provjerite gdje je najopasnije razgovarati na mobitel jer najviše zrači

Dok ova svjetla iz žarulje nisu jednako opasna kao što je izlaganje sunčevim zrakama, a da pritom nismo nanijeli kremu na sunčanje, gledanje u ekran osam sati dnevno svaki dan, također može imati negativne posljedice za kožu. Međutim, taj se problem može ublažiti uporabom kreme sa zaštitnim faktorom UVA ili UVB. Istraživanje je pokazalo da i osobe koje na licu nose puder, nesvjesno štite kožu od štetnih utjecaja jer puder predstavlja svojevrsnu "barijeru". Posljedice nisu toliko snažne, no oni koji rade za računalom, mogu primijetiti utjecaj ovog zračenja na svojoj koži. 

Pripazite Opasnost od zračenja: Rjeđe telefonirajte i češće provjetravajte!
Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • Avatar Speedy Gonzales
  Speedy Gonzales:

  Hvala na članku. Osjećam ja da mi kolagen nekako mudruje, i nešto mi se mulja ispod kože, a sad točno znam što je.

 • znam:

  Dobra tema Tina. Harvard Medical School pod naslovom Blue light has a dark side objasnjava kako plavo svjetlo ima negativan ucinak na ljudsko tijelo. Ari Whitten, Ph.D. takodjer spominje i zeleno svjetlo kao problematicno. Rjesenja: koristiti obicne zarulje, naocale koje ... prikaži još! blokiraju plavo i zeleno svjetlo i instalirati f.lux na kompjutor.

 • znam:

  Francuska agencija za hranu, okoliš i zdravlje i sigurnost na radu (ANSES) izdala je izvješće u kojem kaže da LED svjetla mogu nepovratno oštetiti mrežnicu i poremetiti prirodni ritam spavanja.