Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Započinje jubilaro peto izdanje Festivala hrane i vina Korčulanske pjatance

Korčulanske pjatance
30.09.2022.
u 13:15

Kultni festival predstavit će jesensko izdanje od 20. do 23. listopada

Neki od najboljih restorana Korčule okupljenih u udrugu Korčulanske pjatance najavljuje jubilarno, peto izdanje Festivala hrane i vina u jesenskim bojama i to od 20. do 23. listopada 2022. godine na različitim gradskim lokacijama. Jedinstvena gastro priča započeta 2017. godine obilježit će obljetnicu bogatim programom, pripremili su gostovanja poznatih chefova, predavanja, radionice, druženja, tematske večeri, sajmove i izložbe, a otkrit će vam i tajne bogate jeseni najuksnijeg otoka Mediterana.

Neke su tradicije ukusnije od drugih, a jesen na pjatu Korčulana poznatih po umijeću marendavanja i uživanju u okusima i mirisima dovoljno je dobar razlog za dolazak na otok. Festival je nekad bio rezerviran za proljetne okuse i mirise, no izazovi svjetske pandemije iznjedrili su kratko, ali uspješno jesensko izdanje 2020. godine pa su članovi udruge odlučili ponuditi još jedno, ovog puta opširnije, u zalazak turističke sezone između najvažnijih otočnih događaja, jematve i berbe maslina. Festival je osnovan na temeljima incijalne ideje edukacije i prezentacije lokalnosti s ciljem općenitog napretka otočne gastro scene, a to je ideja koja i ove godine okuplja restorane Filippi, Radionu, Lešić Dimitri, Cupido i Nigru, konobe Mate i Škafetin te proizvođače ekololoških i tradicionalnih proizvoda Eko škoj.

Malo je reći da su članovi udruge Korčulanske pjatance u tome i uspjeli, dosta je istaknuti kako je festival nosilac Michelinove zvjezdice (restoran Lešić Dimitri), a najpoznatiji svjetski vodič za restorane podijelio je i dvije preporuke (restoran Filippi i Konoba Mate). Malo se festivala može pohvaliti pozornicom na kojoj lokalni ugostitelji, koji su inače konkurenti, surađuju, podržavaju se i bodre jedni druge kako bi otok brendirali ne samo na nacionalnoj, već i svjetskoj razini.

Zahvaljujući Pjatancama, na Korčuli se isprepliću posljednji krikovi kulinarske mode i zadnji trendovi moderne gastronomije na razvikanim temeljima autohtonih vinskih sorti kojima se mudro, vizionarski i tehnički izvrsno gospodari. Jednostavan koncept vrhunskh menija po promotivnim cijenama tijekom festivalskih dana na različitim lokacijama izašao je iz svojih okvira pa je u dosadašnja četiri festivalska izdanja veliki naglasak stavljen na edukaciju. Tako su u sklopu festivala radionice održala glasovita imena hrvatske kulinarske scene, spomenut ćemo neka od njih, David Skoko, Hrvoje Zirojević, Dino Galvagno i Rudolf Štefan, glasoviti čokolatijer Stiv Kahlina i poznata slastičarka Petra Jelenić, majstori tijesta Lucija Tomašić i Damir Šarić kao i svjetski poznata enologinja Joe Ahearne s titulom Maste od Wine, ali i mnogi drugi.

Otvorenje na Rotondi okupit će na sajmu otočnih proizvoda i susjedne otoke Hvar, Brač, Šoltu i Vis u suradnji s LAG-om 5. U kultnom korčulanskom restoranu Planjak posjetiteljima će se otkriti otočno umijeće marendavanja, a i ove godine sudionike očekuju vrijedne radionice, masterclass predavanja će održati poznati chef Igor Jagodić i slastičarka Tea Mamut dok je poseban interes rezerviran za radionicu branja otočnog samoniklog bilja koju vodi kustosica Sani Sardelić. Očekuje nas i nekoliko sommelierskih radionica kao i tematskih predavanja o maslinovom ulju, rijetkim otočnim sortama, zaštiti i brendiranju otočnih proizvoda, ekološkom pčelarstvu, a u magičnom ambijentu stoljetne Barine u Žrnovu osnovat će se, u sklopu Pjatanci, otočna Slow food zajednica. S Instituta za razvoj i međunarodne odnose IRMO iz Zagreba u goste dolazi dr.sc. Daniela Jelinčić koja će na svom predavanju Znanost i umjetnost doživljaja hrane hrvatskoj javnosti ekskluzivno otkriti svoja znanstvena otkrića. Dio programa, na veliku radost Korčulana, realizirat će se u renoviranom prostoru restorana Blue, nekadašnje Liburne koja nakon dugo godina otvara vrata javnosti.

Festival ne odustaje od tematskih večera na kojima će posjetitelji moći po promotivnim cijenama probati vrhunska jela priznatih chefova, ove će godine surađivati poznati chef s Malte Kevin Bonello s Markom Gajskim, a svoje vještine uparit će Igor Jagodić i Tea Mamut. Ono što ćemo ove godine po prvi put doživjeti na festivalu je izložba posvećena hrani. Korčulanske pjatance posjetit će trenutno najpoznatija hrvatska akademska slikarica Tisja Kljaković Braić, s njom dolaze i ONI, a izložba će biti otvorena u Gradskom parku.

I ove će se godine nekoliko kilometara od Korčule do šarmantnog sela Žrnova servirati nezaboravni pjati stoljetne, gurmanske tradicije otoka s fokusom na zagasite, čarobne boje i okuse jematve, škopca i masline. Potražite i vi svoju jesen na pjatu, nećete požaliti.

20.10.2022. četvrtak

11.00
Otvorenje festivala i sajma otočnih proizvoda Okupi otok
Udruga Korčulanske pjatance & LAG 5 Rotonda – korčulanska gradska tržnica

15.00
Umijeće marendavanja Udruga Korčulanske pjatance Restoran Planjak

16.00
Masterclass – Igor Jagodic Restoran Strelec Ljubljana Club Blue – Ex Liburna

18.30
Oni na pjatancama – otvorenje izložbe Tisje Kljaković Brajić - Gradski park Korčula

19.30
Vino i kamenice - eno-gastro radionica WSET predavač Kruno Filipović i EventLab Club Blue – Ex Liburna

19.30
Michelin star chefs Kevin Bonello (The Xara Palace, Malta) & Marko Gajski (LD Restaurant) uz podršku vinarija Korta Katarina & Meneghetti - LD Restaurant

21.10.2022. petak

09.30
Pastry Masterclass – Tea Mamut - ‘Oš kolač - Club Blue – Ex Liburna

11.30
Rijetke otočne sorte – sommelierska radionica, predavačica Ksenija Matić Event LAB - Club Blue – Ex Liburna

15.00
Umijeće marendavanja Udruga Korčulanske pjatance Restoran Planjak

16.00
Certificiranje i zaštita otočnih proizvoda – radionica s Anom Marušić Lisac Biotechnicon - Liburna

19.30
Igor Jagodic & Tea Mamut – večera Restoran Cupido

22.10.2022. subota

10.00
Samoniklo bilje Korčule – radionica sa Sani Sardelić Gradski muzej Korčula - Žrnovo

12.00
Mlado ulje, mlado vino i škopac – degustacija plodova jeseni Barina – Eko škoj

16.00
Osnivanje Slow food zajednice Korčula – Ivo Kara-Pešić dr.sc. Slow Food Dubrovnik - Barina – Eko škoj

19.30
Znanost i umjetnost doživljaja hrane – predavačica Daniela Angelina Jelinčić dr.sc. Institut za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb - Club Blue – Ex Liburna

23.10.2022. nedjelja

11.00
Ekološko pčelarstvo – predavanje i degustacija proizvoda s Vlahom Komparkom OPG Komparak

14.00
Umijeće marendavanja Udruga Korčulanske pjatance Restoran Planjak

19.00
Završna večera - Udruga Korčulanske pjatance - Restorani Filippi, LD Restaurant, Cupido

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije