Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanost i ljubav

Zaljubljenost je vrlo komplicirana, a ljubav jača od poriva za seksom

ljubav
Reuters/PIXSELL
04.10.2010.
u 13:42

Znanstvenici su srušili mit o tome kako je zaljubljivanje jednostavan kemijski proces.

Zaljubljivanje možda nije jednostavno, ali se događa vrlo brzo, bili mi toga svjesni ili ne. Osjećaj koji vas obuzme kad se istinski zaljubite stvara komplicirana i brza moždana aktivnost. Sve u svemu, zaljubljenost je vrlo komplicirana.

Prema novim istraživanjima, zaljubljenost nije jednostavna, kako se prije mislilo, nego taj proces uključuje čak 12 područja mozga koji rade zajedno kako bi se ostvario taj magični osjećaj. Osim toga, istraživanjem je otkriveno da ta prva moždana aktivnost počinje za jednu petinu sekunde nakon što vas netko očara. Štoviše, osjećaj koji se javlja ima na mozak gotovo jednak učinak kao korištenje kokaina.

Znanstvenici su do ovog zaključka došli prateći funkcionalnu magnetsku rezonancu (fMRI) žena i muškaraca dobrovoljaca kojima su pokazivali vizualne podražaje vezane uz voljene osobe. Rezultati su pokazali da strastvena ljubav potiče područja mozga koja su uključena u emocije, motivaciju, nagradu, društveno priznanje, pažnju te sliku o sebi.

Aktivnosti u tom području potiču proizvodnju tvari koje uključuju dopamin, oksitocin, adrenalin, vazopresin te smanjuju proizvodnju serotonina pa upravo pod utjecajem  tih tvari razmišljamo o voljenoj osobi, žudimo za zagrljajem, osjećamo euforiju te veliku količinu energije.

Istraživanje o zaljubljenosti provedeno je na Sveučilištu Rutgers u SAD-u, a ustanovljeno je i da je osjećaj ljubavi snažniji od samog poriva za seksom.

Ključne riječi

Komentara 2

DI
dimitrijet
14:05 04.10.2010.

Meni je najsnazniji osjecaj gladi. Pogotovo kad namirisem cevape.

OB
-obrisani-
22:52 04.10.2010.

Sve dojde i projde, ljubav, emocije, sex, brak, zivot zajedno i napokon rastava. Ponekada samo ostanu izblijedjene slike i nekakve uspomene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije