Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nela sršen

Zaljubljena sam, to je ono što me čini opuštenom

Nela Sršen (1)
Grgo Jelavic/PIXSELL
24.08.2013.
u 12:00

Biti zaljubljen, dati i primati ljubav podjednako pridonosi psihofizičkom zdravlju kao i svakidašnja meditacija, vježbanje, molitva... Bez toga ne započinjem radni dan u kojem o meni ovise životi

Uspješna kirurginja, žena u čijim su rukama svaki dan ljudski životi, majka, humanitarka, počasna konzulica... Nela Sršen u svoj je knjizi “Rak na duši” opisala i osobnu dramu, odlazak kroz vrata života, iskustvo kliničke smrti i spoznaju smrtnosti i prolaznosti.

Neodgovorni prema sebi

Nela, 48-godišnja Metkovka koja već godinama radi u Sveučilišnoj bolnici u Padovi, u timu za transplantacije, priznaje da stresan posao koji radi uzima danak u zdravlju, ako ne trenutačno, onda dugoročno.

– Svjesna sam toga. Ne samo ja nego i moji kolege. Unatoč tome što sam liječnica, kirurginja, vrlo često, baš kao i mnogi moji kolege, negiram svoje zdravstvene tegobe. Ne zbog neznanja ili površnosti nego zbog toga što nismo spremni proći kalvariju kojoj izlažemo pacijente i zbog toga što smo presvjesni posljedica patnje i boli, zbog čega je za mnoge od nas često – prekasno. Ali to su kirurzi...

Sa stresom se, kaže Nela, nosi tako da se zapita kako bi bi bez njega.

– Svako jutro, ako mi to obaveze dopuštaju, počinjem meditacijom, vježbanjem i molitvom. Sve to pridonosi tome da sačuvam svoje psihofizičko zdravlje. Osim toga, tu je i ljubav. Biti zaljubljen, davati i primati ljubav vrlo je važno u životu – smije se dr. Sršen koju smo zatekli u Slanom u Dubrovačkom primorju na odmoru s kćeri Larom. Vitka, osunčana i raspoložena, poznata kirurginja objašnjava kako održava istu težinu već godinama.

– Genetika je dobar izgovor za sve one koji se ne žele potruditi investirati u svoje biće – i duh i tijelo. Postoji uz to i epigenetika koja nas ući da možemo utjecati na gene i modificirati ih i time težiti ravnoteži duha i tijela – ljepoti. Treba se “reprogramirati”, promijeniti uvjerenje, percepciju o sebi i svijetu. Mi smo ono što mislimo da jesmo. Svojim načinom razmišljanja utječemo na blagostanje, na osjećaj sreće i zdravlja. To je temelj i kvantne medicine – objašnjava dr. Sršen.

Vitka je, dodaje, jer želi takva biti.

Kuham samo iz ljubavi

– Kuhanje podrazumijeva rutinu, koju ja često nemam. Kada jedem, a često se zbog posla događa da preskačem obroke, izbjegavam hranu koja se poslije slaže u masnim naslagama. Nismo svjesni što sve jedemo i koliko tu našu jadnu jetru opterećujemo. Naravno, više je hrane s kojom se susrećemo na listi zabranjene nego one s dopuštene liste, ali odlučila sam patiti ako treba, pa ne jedem prezačinjeno, prženo, kemijske šećere koji su živi otrov, ali ni torte, kolače, mesne prerađevine... Nismo ni svjesni da su ti ukusni zalogaji otrovi za organizam. Nisam pobornik Breussove dijete, iako bi post svima ponekad dobro došao, ali smatram da bismo trebali biti odgovorni prema svom tijelu i zdravlju, a hrana je jedan od koraka u tom smjeru. Nećete se osjećati jednako kada pojedete nešto prženo, krumpir i tortu ili kada jedete voće, povrće i ribu... A to je moja omiljena hrana. Rijeko se kada, priznaje nam Nela, prima kuhače i staje uz štednjak.

– Ne kuham jer nemam vremena, a ni volje. No, dobro znam kuhati... Kada se dogodi da se primim “padele”, tada je to izraz posebne ljubavi i za posebne osobe, a moja su jela začinjena ljubavlju – smješka se zagonetno.

Neodgovorni prema sebi

Opušta je, dodaje, ljubav. To je najbolji način, a najopuštenija sam kad sam zaljubljena i tada uživam u svakom trenutku s istinskim herojem svoga srca. Iako je liječnica i promovira zdrav život i brigu o zdravlju, dr. Sršen je pušač već niz godina. Pa, da, osjećam popriličnu nelagodu zbog tog mog poroka iz mladosti zbog kojeg desetljećima trujem pluća. Nadam se osvještenju i da ću uskoro i ja postati – bivši pušač. Dr. Sršen je uz kirurgiju specijalizirala i plastičnu kirurgiju pa o takvoj vrsti zahvata ima vrlo jasan stav.

– Podržavam svaku korekciju koja će ojačati samopouzdanje, posebno kod mladih pacijenta koji će tako smanjiti ili izbjeći frustracije. No podržavam i zrele žene – generaciju kojoj i sama pripadam, koja želi izvesti male estetske korekcije kojima će održati stečenu ljepotu. Dakako, do određene granice, a ne da s pedesetak izgledaju kao tinejdžerice.  

>> Pravilnom prehranom u borbu protiv alergija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije