Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati...

Zabluda: Vitamin D i kalcij ne čuvaju nam kosti

pilula
Ilustracija
14.06.2012.
u 11:59

Male doze koje preporučuju stručnjaci nisu dovoljne da žene i muškarce zaštite od lomova kostiju...

Dnevna kombinacija doze vitamina D (400 IU) i kalcija (1000 mg) koju već godinama stručnjaci preporučuju ženama u menopauzi, ne samo da ima neznatan ili nikakav učinak u organizmu u smislu prevencije propadanja kostiju te lomova nego može izazvati bubrežni kamenac, tvrde američki stručnjaci.

Američka radna skupina za prevenciju bolesti (USPSTF) potvrdila je da je preporučena doza premala za sprečavanje lomova krhkih kostiju. Za sada nisu izdane nikakve preporuke za povećanje doza vitamina D i kalcija jer nema dovoljno dokaza o njihovu pozitivnom učinku, a i ove količine povećavaju rizik od nuspojava, primjerice kamenca.

– Već dulje vrijeme zna se da su to premale doze – kaže Silvina Levis iz Centra za osteoporozu sveučilišta u Miamiju, prenosi Foxnews.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije