Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glavu gore

Zabila vam je nož u leđa? Svi imaju gaduru na poslu. Evo kako je se riješiti

žene na poslu
Foto: Shutterstock
29.04.2014.
u 09:16

Ako je jednom iznevjerila vaše povjerenje, opet će to učiniti pa ne nasjedajte na njezino ulizivanje.

Danas kad većina nas više vremena provodi na poslu nego kod kuće, izuzetno nam je važno da je radna atmosfera u najmanju ruku - pozitivna.

To ne znači da se morate biti kao prst i nokat baš sa svakom kolegicom ili kolegom, ali doza poštivanja podrazumijeva se. No, ako imate sreće pa imate posao velika je vjerojatnost da u vašem radnom kolektivu postoji osoba, i to ženska, koja tu ravnotežu narušava.

Prema istraživanju američkog Instituta za mobing na poslu utvrđeno je u da su 40 posto slučajeva za mobing krive žene. Što je još više poražavajuće, u 70 posto slučajeva negativno ponašanje žene usmjeravaju upravo prema - ženama.

Foto: pixabay

Kako se postaviti u situaciji kad vas "gadura" na poslu dekoncentrira i na kraju, onemogućava da obavite svoj posao kako spada? Stručnjaci napominju da je prvi korak identificirati o kakvoj se vrsti negativne osobe radi.

1. Kritičarka

Neke osobe teško će podnijeti i dobronamjeran savjet, no druga je priča kad vam kolegica u lice saspe niz kritika, a jasno vam je da je to samo zato da biste se osjećali loše.

Dobronamjernu kritiku zrela će osoba shvatiti kao savjet i inspiraciju da popravi svoje greške. No, ako vas nečije riječi ne motiviraju i primijetite da je kritika izrečena samo kako bi se ta osoba osjećala bolje, onda znate da nije problem u vama.

2. Tračerica

Pazite se uredskih tračeva. Danas je možete sa smiješkom slušati kako olajava kolegicu, no sutra i vi možete postati predmet njezine sprdnje.

Uostalom, ako ostali kolege primijete da stalno nešto šuškate s tračericom, to će se odraziti na to kakav dojam ostavljate i više vas možda neće smatrati profesionalnom i sposobnom.

3. Negatina osoba

Osoba koja je nezadovoljna sobom i svojim životom stalno kuka i prenosi negativu na ostale kolege što stvara nezdravu atmosferu u uredu.

4. Gadura koja će vam zabiti nož u leđa

Ova je najopasnija jer će se pretvarati da vam je prijateljica, a onda šefu vaše ideje prezentirati kao svoje. Ili će svima objaviti da ste trudni, a vi ne želite još ništa otkriti.

Ako je jednom iznevjerila vaše povjerenje, opet će to učiniti pa ne nasjedajte na njezino ulizivanje.

Kako se postaviti?

Znate već i sami da druge ne možete mijenjati pa ćete morati krenuti od sebe.

  • Ostanite pozitivna duha
  • Ne tračajte
  • Ignorirajte gaduru
  • Svedite komunikaciju na miminum

Misliti pozitivno obično zvuči mnogo jednostavnije nego što je za izvesti u praksi kad se na vas nagomilaju svi problemi i poslovi, a još vas onda i negativna kolegica gnjavi. No, probajte zadržati osmijeh i na svako njezino prigovaranje ili kritiku uzvratiti pozitivnim komentarom.

Nemojte tračati. To će vas spustiti na razinu osobe koju tračate pa ćete se vrtjeti u krug.

Ignorirajte kolegicu koja vas uznemiruje koliko god vam to posao dopušta. Zadžite profesionalnost i komunicirajte s njom samo o temama koje se tiču posla.

>>10 savjeta kojih se trebate držati ako želite sačuvati pshičko zdravlje

>>Majka četvero djece umrla od raka i ostavila im pismo sa 20 savjeta za sreću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije