Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Za sindrom iznenadne smrti djeteta kriv manjak serotonina

bebica
04.02.2010.
u 15:20

Znanstvenici već godinama pokušavaju pronaći uzrok iznenadne smrti novorođenčadi, a čini se da su ovaj put i uspjeli.

Nakon što su godinama pokušavali dokučiti uzrok iznenadne smrti novorođenčadi, istraživanje provedeno u Bostonu pokazalo je da bi uzrok mogao biti manjak serotonina. Liječnici u Dječjoj bolnici u Bostonu ustanovili su da je kod djece koja su iznenada preminula prije navršene godine dana pronađen znatan manjak neurotransmitera serotonina.

Djeca koja su preminula zbog sindroma iznenadne smrti novorođenčadi imala su također manje receptora za serotonin u moždanom deblu, što je još jedan pokazatelj da je kod ove djece bilo određenih problema u organizmu. Studija je objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association.

Serotonin u moždanom stablu nadzire autonomni živčani sustav, odnosno tjelesne funkcije koje ne kontroliramo, kao što su rad srca, krvni pritisak, tjelesna temperatura i disanje. Znanstvenici sada vjeruju da djeca podlegnu ovom sindromu zbog nedostatka serotonina kojeg nema dovoljno dok spavaju pa tako ne pokreće "uzbunu" u organizmu kad je djetetov život ugrožen.

- Kad je dijete budno, moždano deblo radi zajedno s ostatkom sustava te tako nadzire otkucaje srca i disanje. No kad dijete zaspi, više se funkcije u mozgu isključe pa je tako samo moždano deblo odgovorno za nadzor ovih funkcija - rekao je David Peterson, jedan od liječnika koji je predvodio istraživanje.

Ako dijete ima manjak serotonina, a ujedno su prisutni i drugi čimbenici koji su odgovorni za iznenadnu smrt, kao primjerice to da dijete spava na trbuhu i udiše zrak koji izdahne, serotonin u mozgu mogao bi teže detektirati ovaj problem i "reći" djetetovu mozgu da mora nešto poduzeti.

Budući da lijek za manjak serotonina još ne postoji, roditelji se mogu pobrinuti da isključe ostale čimbenike koji bi mogli dovesti do djetetove smrti.
- Tijekom trudnoće majka ne bi trebala uopće piti alkohol, pušiti ili biti pasivni pušač. Do 12. godine djeca bi trebala spavati na leđima u krevetiću s čvrstim madracem te bez igračaka, mekih jastuka, viška deka ili odjeće - rekla je neuropatologinja Hannah Kinney.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije