Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I krpu od mikrovlakana

Za savršeno čiste prozore bez mrlja i tragova koristite neke od ovih proizvoda

čišćenje
shutterstock
13.12.2021.
u 09:28

Vodi dodajte malu količinu tekućine za pranje posuđa i dobiti ćete moćan proizvod za čišćenje mnogih, pa i staklenih površina koji odlično otapa masnoće.

Osim što se kroz njih dobro ne vidi, prljavi su prozori prekriveni prašinom, prljavštinom i potencijalno opasnim mikroorganizmima, pa se njihovo detaljno pranje preporučuje barem jednom mjesečno: tako ćete biti sigurni da prljavština s prozora ne ugrožava zdravlje ukućana, a čisti će prozori u prostoriju puštati i više prirodnog svijetla što je posebno bitno tijekom hladnih i mračnih zimskih dana. 

Soda bikarbona može učiniti `čuda` no nemojte je koristiti za ovo...

čišćenje
1/6

- Iako bi pranje prozora kao i drugi kućanski poslovi trebalo biti redovito, preskočite ga ako puše jak vjetar, pada jaki snijeg ili je temperatura ispod 0° C jer u takvim uvjetima stakla lako mogu popucati.

Prema portalu Cleanipedia, mrlje i naslage na staklima možete dobro očistiti na par načina:

Koristite ocat

Alkoholni je ocat izvrstan saveznik u kućanstvu, a često se koristi i za pranje prozora. Ulijte ga u bočicu s raspršivačem i dodajte istu količinu vode (omjer 1:1), nasprejajte prozore i ostavite par minuta, pa prebrišite suhom krpom.

Ako treba, postupak još jednom ponovite.

Umjesto obične koristite destiliranu vodu, a umjesto sredstva za stakla deterdžent za suđe

Budući da voda često sadrži veće količine kamenca i minerala koji na staklima ostavljaju bijele tragove, destilirana je voda je bolji izbor: zagrijanoj destiliranoj vodi dodajte malu količinu sredstva za pranje posuđa i dobiti ćete moćan proizvod za čišćenje mnogih, pa i staklenih površina koji odlično otapa masnoće. 

3. Ispolirajte prozore 'čarobnom krpom'

Krpe za suđe i papirnati ručnici za sobom ostavljaju dlačice koje ne želimo na čistom prozoru, a ako ne koristite novine, posao će odraditi takozvana čarobna krpa od mikrovlakana koja brzo i lako upija vlagu i višak tekućine.

Njom možete prebrisati ostatak vode, a nakon što se staklo osuši suhom čarobnom krpom još jednom detaljno prebrišite da uklonite i najmanje tragove kamenca i prašine.

Tri alata koja je dobro imati:

  • Čista, meka krpa (za završni sjaj i zaštitu stakla)
  • Zgužvane novine (za sjaj bez ogrebotina)
  • Brisač za prozore (da se ne morate previše saginjati i istezati)

Pasta za zube može se koristiti za čišćenje tenisica, pegle…

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije