Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljetna prehrana

Vodu treba i ‘jesti’: kroz voće, povrće, bistre juhe, variva

zdrava hrana
Foto: Shutterstock
11.07.2015.
u 22:20

Deset dekagrama rikole, dvije konzerve tune, feta sir, cherry rajčice, krastavac, ljubičasti luk i masline... recept je zdravstvenih vlasti za ljetnu salatu

Deset dekagrama rikole, dvije konzerve tune, feta sir, cherry rajčice, krastavac, ljubičasti luk i masline... recept je zdravstvenih vlasti za ljetnu salatu. Upravo su salate glavna preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za obrok pri visokim ljetnim temperaturama. Kako navedeni recept tako i ostali savjeti za ljetnu prehranu sažeti su u Preporukama koje su jučer predstavili ministar zdravlja prim. Siniša Varga i ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Tamara Poljičanin, dodajući kako je ova brošura još jedan doprinos prevenciji bolesti.

Promiču zdrav život

Sprečavanje bolesti, promjena životnih navika i promocija zdravog života posao su Službe za promicanje zdravlja Zavoda koju vodi dr. Sanja Musić Milanović, a i jučer je naglasak bio upravo na tom konceptu. Tako se u Preporukama može pročitati kako Hrvati koriste previše soli, više od deset grama dnevno, kako treba piti najmanje 1,5 l vode dnevno, piti treba i kad se ne osjeća žeđ, te za jakih vrućina stalno nadoknađivati tekućinu, jesti svježe voće i povrće, nemasnu hranu, žitarice...

“Ako ne možete piti, probajte jesti vodu – naravno ne doslovno, već kroz unos hrane bogate vodom (svježe voće i povrće)”, jedan je od savjeta u Preporukama za ljetnu prehranu. Izuzev dovoljnog unosa tekućine koja se ljeti više gubi zbog pojačanog znojenja, u Preporukama stoje i druga upozorenja poput onog o lako kvarljivoj hrani pri visokim temperaturama. Hrana izvan hladnjaka, navedeno je, ne smije stajati dulje od dva sata, a posebnu pozornost treba obratiti na proizvode kao što su jaja, pašteta, majoneza, hrenovke, školjke, ribe... No, riba se također savjetuje kao vrijedna namirnica, dok se za voće preporučuje unos pet obroka dnevno.

– Visoke temperature zraka u ljetnim mjesecima uzrokuju pojačano znojenje, a time i povećan gubitak tjelesne tekućine i elektrolita.

Izbjegavajte tešku hranu

Rajčica, krastavci, paprika, zeleno lisnato povrće te razne mahunarke bogati su vodom, vitaminima i mineralima i time čine idealnu ljetnu kombinaciju u obliku toplih ili hladnih bistrih juha, salata i laganih variva. Hladna juha od rajčice kvalitetan je ljetni izbor – napisali su u ovoj brošuri u HZJZ-u.

Uz nutritivne sastojke nastojalo se, tvrde, građanima savjetovati konzumaciju i cjenovno prihvatljivih namirnica. Stručnjaci Zavoda dotaknuli su se i savjeta kada je o roštilju riječ. Generalno se savjetuje izbjegavati tešku hranu, a kada je u pitanju roštilj, hranu treba dobro ispeći kako bi se izbjegla zaraza uzročnicima bolesti.

>>Dva dobra razloga zašto biste trebali jesti chia sjemenke

>>Treba li nam zaista meso u prehrani ili se može bez njega? Nutricionisti kažu...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije