Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bike.hr

Vodič za kupovinu MTB bicikla

Bike.hr
Foto: Bike.hr
29.08.2014.
u 14:00

Prihvatljive cijene, brzina dolaska s jednog kraja grada na drugi te sve kvalitetniji materijali koji se koriste u njihovoj proizvodnji razlog su što bicikli postaju omiljeno prijevozno sredstvo. A od svih vrsta bicikala upravo je MTB (mountain bike) postao dominantan kako na gradskim ulicama, tako i kod malo ozbiljnijih rekreativaca.

Radi se o biciklima koji su za sve one koji se uglavnom voze po gradskom asfaltu, ali ponekad požele osjetiti adrenalin i zaprljati bicikl u prirodi. Međutim odabir i kupnja MTB bicikla može biti poprilično zbunjujuća ukoliko ste početnik. Stoga vam u nastavku donosimo nekoliko osnovnih smjernica kojima se voditi prilikom kupnje.

Osnovna podjela brdskih bicikala vezana je za postojanje ili nepostojanje stražnje suspenzije (stražnjeg amortizera). Češća varijanta je ona bez stražnje suspenzije odnosno hardtail, dok se varijanta sa stražnjom suspenzijom naziva full suspension ili fully. Obje varijante imaju prednju suspenziju. Ukoliko ste početnik u biciklizmu hardtail će biti logičniji izbor za vas. Osim što su obično jeftiniji od full suspension bicikala, veći ih je izbor, jednostavniji su za održavanje, lakši su, dok s druge strane jako dobro podnose različite vrste terena.

Najbitnija stvar kod kupovine novog MTB bicikla je izbor odgovarajuće veličine rame (okvira). Veličina rame određuje se prema visini vozača, a izražava se u inčima (1 inč=2.54 cm), centimetrima ili oznakama ( S, M, L ), a uobičajeno prikazuje visinu gornje cijevi mjereći od osi pogona.

Tablica pojašnjava koji bicikl treba odabrati u odnosu na visinu vozača.

Foto: Bike.hr

Osim veličine rame, danas na tržištu postoje i bicikli različitih dimenzija kotača, odnosno bicikli sa 26, 27.5 ili 29" veličine kotača. Svaki od njih, naravno, ima svoje prednosti i nedostatke, a koji će biti pravilan odabir za vas ovisi o vašoj visini, stilu vožnje i terenu po kojem se najčešće vozite.

Osnovna prednost 29" kotača je ta da brže i lakše održava brzinu, bolje klizi preko prepreka i udobniji je. Mane su mu sporije ubrzanje, veća težina i lošija okretnost prilikom promjene smjera na tehnički zahtjevnim dijelovima staze.

Ponudu bicikala s 29" kotačima možete pogledati na linku: Bicikli 29" kotači

S druge strane 26" kotači su lakši, okretniji i puno bolji za tehnički zahtjevne dionice, međutim manje opraštaju prilikom prelaska preko prepreka i sporiji su od konkurencije.

Ponudu bicikala s 26" kotačima možete pogledati na linku: Bicikli 26" kotači

Stoga su danas sve češći bicikli sa 27.5" kotačima koji predstavljaju kompromis te nastoje objediniti sve prednosti i većih i manjih kotača.

Ponudu bicikala s 27" kotačima možete pogledati na linku: Bicikli 27" kotači

Foto: Bike.hr

Kada je o opremi riječ, na većini bicikala koji se viđaju po našim ulicama nalaze se Shimano komponente koje se mogu jednostavno rangirati ( Tourney, Altus, Acera, Alivio, Deore, Deore SLX, Deore XT, XTR ).

Ako ste početnik, minimum koji će zahtjevati vaš bicikl bit će komponente iz grupe Altus ili Acera, kakva se nalazi ne većini bicikala cijenovnog ranga 3.000-5.000kn. Za nešto iskusnije bicikliste minimnum koji se preporuča je Shimano Deore oprema kakva se nalazi na biciklima cjenovnog ranga iznad 5.000kn.

Kočnice su također jako bitan dio vašeg novog bicikla. Ako imate mogućnost svakako gledajte bicikle s kvalitetnim disk kočnicama, no kvalitetan V-brake također će solidno odraditi posao ako se nećete voziti po tehnički previše zahtjevnom terenu.

I na kraju odaberite bicikl koji vam je atraktivan i koji vam se zaista sviđa jer samim time biti ćete zadovoljniji i sigurno ćete češće poželjeti provozati ga.

Iz naše ponude MTB bicikala od ženskih modela svakako bi izdvojili Kross Lea F2 i Kross Lea F3 koji osim atraktivnog izgleda nude i geometriju koja je u potpunosti prilagođena ženama te omogućava udobnost i tijekom dugih vožnji.

Od muških modela iz ponude izdvajamo Kross Hexagon X2 i Jamis Durango Sport 29er koji garantiraju najbolji omjer uloženog i dobivenog.

Bike.hr je web shop s najvećom ponudom bicikala i biciklističke opreme u Hrvatskoj – kliknite i pronađite MTB bicikl koji vam najviše odgovara!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije