Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Moda & ljepota

Vjenčali ste se? Ovo su izjave koje biste sada trebali izbjegavati

Spriječite pogreške koje rade mnogi parovi i doznajte što nikako ne biste smjeli reći
02. veljače 2016. u 11:00 2 komentara 7610 prikaza
Vjenčanje, brak
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/6

Izašli ste koji put, osjetili neku magnetsku privlačnost i u jednom ste se trenutku našli jedno pokraj drugoga izgovarajući: Uzimam!

I dok imate osjećaj da vam je cijeli svijet na dlanu i da sve ide baš onako kako treba, da biste to i održali, trebali biste, između ostalog, znati što nikako ne biste smjeli govoriti svojoj supruzi/supružniku. 

Stručnjaci za veze i psiholozi saželi su nekoliko izjava koje se često prevaljuju preko usana supružnika, a imaju negativan utjecaj na budućnost te veze. Spriječite pogreške koje rade mnogi parovi i doznajte što biste trebali izbjeći. 

1. Isti si kao otac/majka

Bez obzira na to koliko zdrav i dobar odnos sa svojim roditeljima ima vaš partner ili partnerica i koliko je istine u tome, izreći "isti si otac" ili "ista si majka" udarac je ispod pojasa, poručuje profesorica psihologije na sveučilištu Cornell u New Yorku Megan Fleming, piše TOI. 

"Svi imamo neke modele ponašanja koji nam nisu dragi, ali te obrasce ponašanja usvojimo i njima se koristimo u stresnim situacijama", objašnjava Fleming. 

Umjesto toga da osobu pokraj sebe pokušate uvrijediti na ovaj način i tako pridobijete neke bodove u svoju korist, radije sjednite i razgovarajte o problemu koji vas je naveo da izgovorite takvo nešto. Ako vaš partner zna u čemu je pogriješio i što vas je navelo na ovakvu reakciju, lakše će to ispraviti. 

2. Moramo razgovarati, ali sada nije vrijeme za to

Odgađanje razgovora važnih za vezu nije dobra ideja. Ako sada nije vrijeme, kako znate da će ikada biti? Odgađanje ovakvih "teških" razgovora kod partnera može prouzročiti nervozu i negativne osjećaje dok se bori s razmišljanjem: "O čemu bi se moglo raditi, što mi ima reći?" Ne stavljajte ovakav teret na vašu vezu, poručuje u blogu za Psychology Today psihologinja Susan Krauss Whitbourne. "Nemojte stvarati tjeskobu". 

3. "Samo zašuti!" (ili "Daj, prestani pričati!")

Ako se nađete u situaciji da se zateknete kako svom partneru ili partnerici ljutito poručujete da prestane pričati, ugrizite se za jezik. Ove izjave ubijaju komunikaciju, tvrdi terapeut Kurt Smith, a ljubav i komunikacija temelji su za dugovječnost braka, poručuje Smith. 

 

>>U vezi ste s kolegom na poslu? Ova pravila biste trebali znati

>>Koliko zaista poznajete svoju ženu? Riješite test i doznajte

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • mikrogrizzly:

    A što s onima koji su se davno oženili i sad su im žene nalik radioaktivnom otpadu, odnosno beskorisno, a opasno po život i ne znaš ni ti niti drugi gdje bi s "tim"!?