Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Ljubav & veze

Vječni problem: Imate li ova 4 faktora zaslužna za kemiju u vezi?

Preskočite tipične razgovore o poslu ili obitelji, već pitajte osobu koji su joj interesi i planovi za budućnost. Možda upravo ovdje leži sličnost
30. studenoga 2016. u 11:10 1 komentara 5163 prikaza
veza
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/3

Kemija u romantičnoj ljubavi čini se nedostižnom, ali stručnjakinja za veze Kimberly Seltzer uvjerena je da kemija zapravo ovisi o četiri faktora: fizičkoj, emocionalnoj, intelektualnoj te duhovnoj privlačnosti. 

Fizička privlačnost
Fizička privlačnost vrlo je važna, ali i vrlo promjenjiva. Osobe na početku veze partnera/icu smatraju privlačnim, a ta privlačnost raste što bolje upoznajete osobu, ali i obrnuto.

novčanik PAZITE SE! 5 načina na koje problemi s novcem mogu uništiti veze dron Sirova istina Dronom razotkrio ženinu prevaru: Želio sam ubiti tog muškarca!

Emocionalna privlačnost
Osjećate li se voljeno i zbrinuto? Pokazujete li svoje osjećaje drugoj osobi? Pravi pokazatelj vaše emocionalne privlačnosti je osjećaj kad vam osoba u teoriji odgovara, ali ne osjećate tu kemiju. Postoje načini da to prebrodite. Preskočite tipične razgovore o poslu ili obitelji, već pitajte osobu koji su joj interesi i budući planovi. Možda upravo ovdje leži sličnost, dozvolite si da budete ranjivi.

Intelektualna kompatibilnost
Slično kao kod fizičke privlačnosti, ona intelektualna vrlo je važna, a vjerojatno i najvažnija. Primjerice, osoba sa smislom za humor osjećat će se bolje s nekim tko joj je sličan, kako piše Reader's Digest.

Duhovna kompatibilnost
Od četiri spomenuta faktora, duhovni je najteže odrediti. Neke osobe u ovu kategoriju svrstavaju religiju, za druge je to način života poput veganstva. Isprva se teško naviknuti na neke stvari, ali tijekom vremena se i to dogodi. 

>> 7 znakova da biste se trebali pomiriti s bivšim dečkom

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati