Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Virusni hepatitis B ima oko 25.000 Hrvata

27.06.2011. Karlovac - Predstvaljen tim Sluzbe za zastitu mentalnog zdravlja, prevencije i vanbolnickog lijecenja Zavoda za javno zdravstvo karlovacke zupanije. Tehnicar Ivica Derek provodi testiranja na hepatitis, HIV, droge i alkohol. Photo: Kristina St
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
02.06.2014.
u 13:13

Udruga HULOH Hepatos provela je istraživanje i došla do zaključka da Hrvati jako malo znaju o hepatitisu

Hrvati uopće nisu upoznati ili znaju jako malo o hepatitisu, većina zaraženih bolest skriva te čak niti ne znaju ili ne mare što tu virusnu bolest prenose drugima.

Dio je to zaključaka do kojih je istraživanjem došla udruga HULOH Hepatos – podružnica Zagreb. Istraživanje pod nazivom "Poznavanje i prihvaćanje hepatitisa na području Republike Hrvatske" provedeno je tijekom lipnja 2012. i 2013. godine i pokazalo je da su generacije do 25. godine zaštićene cjepivom protiv HBV ili hepatitisa B, a stariji neznanjem, skrivanjem i strahom od stigmatizacije nesvjesno šire zarazu virusnim hepatitisima.

U Hrvatskoj, prema procjeni epidemiološke službe, oko 39.000 osoba zaraženo je virusnim hepatitisom C dok je njih oko 25.000 nositelj virusnog hepatitisa B.

U svijetu svaki 12. stanovnik boluje od kroničnog hepatitisa B ili C, a zabrinjavajući je i podatak da će hepatitis B ili C biti fatalni za 1,5 milijuna ljudi godišnje. Stoga je, poručuju iz udruge Hepatos važna preventiva i edukacija kao i stvaranje svijesti o velikoj prisutnosti te zarazne bolesti.

>>Maslačak liječi rak, hepatitis, jetru, bubrege, želudac... Evo kako ga pripremiti

Komentara 1

LI
liliZG
13:40 02.06.2014.

Članak katastrofa,...kao se širi, koji su simptomi , kako se liječi, kako ga spriječiti , e to bi bio članak za pokazati ovako....kao da čitam tablicu iz statističkog zavoda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije