Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Vir je najveće gradilište u Hrvatskoj

Foto: Virski list
1/4
24.06.2020.
u 10:54

Domaćim i inozemnim ulagačima i kupcima otok Vir jedna je od najzanimljivijih destinacija u Hrvatskoj za kupovinu kuća, apartmana, stanova i zemljišta

Na različitim dijelovima otoka Vira u ovom se trenutku podižu brojni objekti ili turistički kompleksi te veća i manja apartmanska naselja s bazenima, dok se istovremeno svakodnevno kupuju i prodaju kuće, zemljišta, stambeni i turistički objekti. Samo u posljednje dvije i pol godine izdano je gotovo 400 građevinskih dozvola za Vir, odnosno šezdesetak u prva četiri mjeseca 2020., pa na otoku sada postoji najmanje 159 otvorenih gradilišta. S druge strane, tijekom posljednje dvije godine virske su nekretnine bile predmetom velikog interesa stranaca na najpoznatijem hrvatskom oglasniku Crozilla. Tako su cjelokupnu ponudu kuća i stanova u Hrvatskoj u 2019. pretraživale osobe s tržišta koje obuhvaća više od 100 milijuna ljudi, a omiljene su im mete bile nekretnine na jadranskoj obali, pogotovo one na otoku Viru.

- Otok Vir, Vodice i Poreč prednjačili su u zanimanju kojega su pokazivali stranci koji su željeli kupiti nekretninu u Hrvatskoj - kaže Ivana Beljan iz odnosa s javnošću oglasnika Crozilla. Kada je riječ o prodaji kuća u Hrvatskoj, najveća potražnja zabilježena je u Osijeku, Zagrebu, Zadru, Puli i otoku Viru, dok su stranci najčešće pretraživali ponudu u Vodicama, potom Viru, Zadru, Poreču i Crikvenici.Otok Vir je i tijekom 2018. godine bio među najčešće pretraživanim destinacijama za kupovinu kuće i stanova, zajedno s Porečom, Červar-Poratom, Zadrom, Vodicama i Crikvenicom.

- Vir prednjači po pitanju potražnje za kućama među inozemnim posjetiteljima našeg oglasnika. No osim po pitanju kuća, strancima je lanjske godine otok Vir bio zanimljiv i za kupnju građevinskog zemljišta, jer je prema potražnji Vir bio prvi izbor -navodi Beljan.

Podaci iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Općine Vir, otkrivaju u ovom slučaju dodatne zanimljivosti.Tako se na otoku bilježi više od 500 godišnjih izmjena vlasništva nad objektima, što znači kako se svakodnevno na Viru odvija najmanje jedna prodaja kuća i stanova. Kada je riječ o gradnji, uglavnom je riječ o stambenim projektima, najčešće gradnji apartmanskih zgrada s oko dvije i pol stambene jedinice u prosjeku.

Lupp je napravio korak više

Daleko iznad tog prosjeka trenutno je najveći stambeni projekt na otoku čiji je investitor njemačka tvrtka Adolf Lupp Projekt. Njihov luksuzni građevinski projekt i buduće prvo virsko elitno stambeno naselje, procijenjene vrijednosti od sedam i pol milijuna eura, uključuje gradnju deset luksuzno uređenih i opremljenih zgrada.Tih šest trokatnica i četiri dvokatnice s ukupno 30 stanova približne neto veličine od 72 do 140 kvadrata,ukrasit će prostor veći od 5.600 kvadrata terena u virskom naselju Prezida. Bazeni, vrtovi ukrašeni mediteranskim biljem i travnjaci te apartmani s pogledom na more, dodatni su razlog zašto ovo stambeno naselje nosi naziv Dalmatian Seaview Residence.

- Kada smo odlučili izvoditi ovakav projekt, prvi kojega radimo u Hrvatskoj te općenito prvi posao na kojemu se javljamo kao investitori, tražili smo savršenu lokaciju po cijelom Jadranu. Pregledali smo obalu do Dubrovnika, ali smo tek na otoku Viru našli ono što zadovoljava sve naše kriterije i uvjete koji su potrebni za ovakvu investiciju - kaže direktor Adolf Lupp Projekta Andreas Döring, objašnjavajući osnovne razloge zašto je tvrtka iz ugledne njemačke grupacije Lupp odabrala otok Vir za mjesto svojega predstavljanja u Hrvatskoj.

- Ovaj mi projekt puno znači na intimnoj razini. Na otoku Viru povremeno živim već četiri godine, pa želim ugraditi sebe i ostaviti nešto lijepo, dok naša tvrtka želi sudjelovati u progresu Vira i dati doprinos u kvaliteti gradnje, arhitekturi i dizajnu. Želimo ostvariti standard s kakvim radimo u Njemačkoj - ističe direktor Döring kako je Lupp napravio korak više u otočnoj stanogradnji.

Resort More ostvarenje je životnog sna

I dok stranci najviše kupuju na Viru, domaći investitori najviše grade. Najljepši je primjer takve gradnje Viranin Veseljko Veko Orlić koji je s približno tri milijuna eura investicije ostvario svoj životni san. Nakon gotovo dvije godine prikupljanja dokumentacije i gradnje, Orlićev luksuzni i ambijentalni Resort More u naselju Krčevine spreman je primiti svoje prve goste. Riječ je o prvom virskom resortu s malim vilama, koji predstavlja investiciju najvišeg turističkog standarda na otoku. More je ostvareno kao turistički kompleks koji svojim gostima osigurava mir,sigurnosti luksuz, a na 4.400 kvadrata njegove površine nalazi se osam identičnih vila veličine 107 kvadrata s bazenima od 32 kvadrata.

- Nisam štedio na detaljima, jer svojim gostima želim ponuditi vrhunski smještaj i luksuz. U svaki dio ovog resorta utkana je ljubav prema turističkom biznisu, a velika podrška pri ostvarenju moje životne želje i poslovnog sna bila je supruga Irena s kojom sam dijelio viziju i projekt - ističe Orlić. Resort je osiguran s 15 nadzornih kamera,a pored vila ima i dvokatnu zgradu recepcije unutar koje se gostima dodatno nudi komfor s wellnessom, saunom ili fitnessom. Između vila posađene su palme, oleandri, grmovi pitospore te posebno atraktivne stare masline koje tijekom noći obasjava podna rasvjeta, dok jena gornjem dijelu resorta postavljeno dječje igralište i sportsko igralište s reflektorima. Virski poduzetnik nije štedio niti unutar vila u Resortu More. Svaki objekt ima tri kupatila i sustav s tri klima uređaja, dvije velike sobe te dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonom. Sve je do posljednjeg detalja ispunjeno kućnom opremom, bijelom tehnikom, brojnim kućanskim aparatima i raskošnim garniturama za kuhinju. -Želio sam na svom rodnom otoku vrhunski sudjelovati u podizanju turističkog standarda i kvalitete. Prošlo je vrijeme kada se gostima za ozbiljan novac nudilo malo i skromno -zaključuje ovaj poznati virski poduzetnik

.

Cijena zemljišta u zoni gradnje na Viru prije petnaestak godina kretala se u rasponu od 20 do 40 eura po kvadratu, maksimalno 50 eura, a danas najatraktivniji tereni dostižu cijenu od 250 do 300 eura po kvadratu, pa čak i nevjerojatnih 500 eura –što je iznos kvadrata za prodano zemljište u naselju Radovanjica. Istovremeno je cijena kvadrata izgrađenih stambenih objekata porasla s tristotinjak eura na čak 3.253 eura za kvadrat, koliko se primjerice traži za luksuzni apartman veličine 87 kvadrata procijenjen na 283.ooo eura.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije