Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važna je umjerenost

Jeste li znali da vino pomlađuje i da nema masti ni kolesterol?

Getty Images
11.11.2019.
u 11:29

Danas je Martinje, dan kada se krsti mlado vino, a evo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali

Blagdan Svetog Martina slavi se svake godine u isto vrijeme diljem Hrvatske, a Sveti Martin je bio rimski vitez, zaštitnik vinara i vinograda, rođen u 4. stoljeću. Njegov dan obilježavamo 11. studenoga. 

Foto: screenshot/facebook

Zaštitnik je Francuske, vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, izliječenih alkoholičara, uzgajivača konja i gusaka. 
Na njegov dan se slavi i peče guska te se krsti mlado vino, a poznate su i fešte na kojima se popije i pokoja čašica više. Također, u narodu se vjeruje kako Martinjem završava jesen i počinje zima jer su svi radovi vani, u vrtu i polju završeni. 

Istraživanje koje je provedeno 2015. godine, a koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo otkrilo je kako Hrvati najčešće piju iz zabave. Također, prema rezultatima istraživanja koje je proveo američki Wine Institute 2016. godine otkriveno je kako Hrvati piju najviše vina po glavi stanovnika, odnosno treći smo po količini popijenog vina po glavi stanovnika na svijetu, odmah iza Vatikana i Andore. 

Poznate su brojne blagodati vina. Tako na primjer, vino nema masti ni kolesterola, a također dobro je i za probavu zbog velikog broja dobrih bakterija u njemu. Bogato je vitaminom B i omega-3 masnim kiselinama, a poboljšava i imunitet.

Još jedna zanimljivost je i da se u vinu nalaze supstance koje pomlađuju tijelo aktivirajući kemikalije koje štite od bolesti vezanih uz starenje. Ipak, najvažnije je uvijek biti umjeren u svemu, pa tako i u ispijanju vina. 

Najstarija boca vina navodno je ona iz 325. godine poslije Krista, a pronađena je u gradu Speyer u Njemačkoj, a sada se nalazi u Povijesnom muzeju Pfalz.

Pogledajte čovjeka koji već 47 godina prodaje kestene na Cvjetnom trgu: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije