Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posao bez budućnosti

Videoteke izumiru – od 1500 prije pet godina, danas ih radi 150!

'31.03.2010., Zagreb - Hrvatska Ozaljska ulica ,videoteka Pauk.U posljednjih nekoliko godina,Videoteka Pauk ,zbog sve manjeg interesa konzumenata video filmova,  prisiljena je zatvoriti nekoliko vidot
'Robert Anic/PIXSELL'
07.04.2010.
u 09:00

Mnoge prodaju i grickalice, pića i cigarete, i to po sličnim cijenama kao u trgovinama, no ni to im ne pomaže.

Sjećate li se kada ste posljednji put otišli u obližnju videoteku i posudili neki dobar film? Ako se ne sjećate, možda biste prvo trebali provjeriti postoji li još uopće vaša kvartovska videoteka.

Do filma i prije kina

Videoteke, koje su prije deset ili 20 godina bile iznimno popularne, sada su na izdisaju. Svako malo jedna se zatvori. Nije ni čudno, s obzirom na to da je danas moguće kupiti ili neovlašteno skinuti s interneta film i prije nego što dođe u kina.

– Situacija je vrlo teška kod nas kao i u državi. Ljudi danas na raspolaganju imaju jako puno televizijskih kanala, nove se tehnologije razvijaju, a i neimaština i kriza učinile su svoje – smatra Ante Šarić, vlasnik zagrebačkih videoteka Pauk kojih je nekada bilo 15. Danas planiraju zatvoriti još dvije i ostat će na samo pet lokacija.

– Prije pet godina u Hrvatskoj je bilo 1500 videoteka, a sada ih ima 150 – kaže Šarić.

Slična je situacija i u drugim videotekama. Sve manja platežna moć i neovlašteno presnimavanje filmova učinili su svoje. MAXtv i ostali programski paketi još su jedna teška muka hrvatskih videotekara. Gledanje novog filma na MAXtv-u stoji 15 kuna, koliko i posudba.

– Promet nam je pao oko 30%, iako je tijekom vikenda bolje nego radnim danima. Imamo 6 poslovnica, a imali smo ih 10 – kaže Žanet Purgar iz videoteke Središće.

Utjecaj krize

– Pad prometa događa se zbog novih tehnologija, razvoja, ali i krize. Potpuno smo izgubili djecu koja imaju internet, igrice i slično – kažu u videoteci King koja ima dvije poslovnice. Mnoge videoteke u ponudi imaju i grickalice, pića i cigarete, i to po sličnim cijenama kao u trgovinama. No, čini se da im ni to previše ne pomaže. Kako i sami videotekari kažu, oni ne vide nimalo svijetlu budućnost.

U videotekama Središće posudba jednog filma stoji 15 kuna, a dva filma 20 kuna. Ako se posudi tri i više filmova, klijent ih može zadržati dva dana. Ako se zakasni s vraćanjem, zakasnina se plaća 10 kuna, ali zato se za taj iznos može posuditi novi film.

U videoteci Pauk posudba novog filma stoji 15 kuna, a starog 10, odnosno 8 kuna. Pokrenuli su i akciju – koliko filmova klijent posudi, toliko ih dana može i zadržati (primjerice, deset filmova na deset dana).

Kako kažu u videoteci Pauk, film ih u nabavi stoji od 130 do 140 kuna, a na sajmu se može kupiti kvalitetan za 10 do 15 kuna.

Ključne riječi

Komentara 16

VP
Valentina Prokić
09:18 07.04.2010.

Ante, sjeti se1989te, sve se vraća! Pobjedio is stjuardese, Internet ne možeš...VPN

JM
Jean-Michel_Nicolier
09:54 07.04.2010.

Stjuardese? Kakve veze imaju stjuardese s videotekarima?

OB
-obrisani-
09:10 07.04.2010.

Ante Šariću: smanji cijene iznajmljivanja,a ne nabit 18 kn.,nego frajer zna da nema konkurenciju pa sad če on haračit,očeš kurac sve češ ih zatvorit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije