Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
je li vrijeme za uzbunu

Vičete li u slušalicu 'alo'? Provjerite je li vam sluh i dalje besprijekoran!

uho.,sluh
Foto: Thinkstock
1/2
06.07.2014.
u 21:12

Poslušajte čujete li različite frekvencije zvuka i ako razaznajete samo visoke, hitno kod liječnika po uputnicu!

Ubrajate se u onu skupinu kojoj glazba nikad nije dovoljno glasna ili je TV uvijek nekako tih? Ako svakodnevno posežete za daljinskim da bi pojačali ton, moguće je da vam sluh slabi. Iako to ne mora nužno biti uzrok za uzbunu jer je obično riječ o prirodnoj reakciji koja dolazi s godinama, liječnički pregled nije na odmet.

Kako gubitak sluha najčešće nastaje postupno, ljudi pomoć često potraže u trenutku kad im je komunikacija znatno otežana, često i nemoguća. Upravo iz tih razloga potrebno ju je potražiti već kad se osjete prvi znaci gubljenja sluha kao što su pojačavanje tona, slabija čujnost pri telefoniranju, teško praćenje razgovora više osoba, posebno na bučnim mjestima, poput restorana ili kafića, čak i slabo razumijevanje ukućana.

Liječnički pregled služi da bi se ustanovilo je li gubitak sluha djelomičan ili potpun. Osnovne pretrage i audiometrija obavljaju se u većini bolnica i otorinolaringoloških ordinacija, a one složenije u ustanovama koje imaju audiološke odjele.

A trebaju li vam one uopće, provjerite u jednostavnom testu kojeg je na YouTubeu objavio AsapSCIENCE. Poslušajte čujete li različite frekvencije zvuka i ako razaznajete samo visoke, hitno kod liječnika po uputnicu!  Ako vam ni to nije dovoljno, a engleski jezik vam nije stran, za svaki slučaj riješite mali online test .

>>Ako stalno pojačavate TV, provjerite sluh

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije