Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Večeras pomičemo sat na ljetno računanje vremena: Kako to utječe na zdravlje?

Istraživanje provedeno u Sveučilišnom medicinskom centru u Bostonu povezalo je promjenu računanja vremena s rizikom od pobačaja kod pacijentica koje su povrgnute oplodnji 'in vitro' i već su imale pobačaj
30. ožujka 2019. u 19:04 14 komentara 7093 prikaza
Foto: Shutterstock

Znanstvenici kažu kako je potrebno provesti još istraživanja te nije jasno može li promjena utjecati na žene koje pokušavaju začeti prirodnim putem.

Ovog vikenda spavat ćemo jedan sat manje, jer se sa subote na nedjelju u 2 ujutro vrijeme prebacuje na 3 ujutro. Posljedice se osjećaju jer tijekom noći tijelo luči hormon melatonin, a kad se to poremeti, ostavlja negativne posljedice na zdravlje. Pomicanje sata na ljetno računanje vremena utječe na "unutarnji sat" odnosno bioritam čovjeka. Povećava se rizik od srčanog i moždanog udara. Starije osobe koje boluju od karcinoma mogu razviti veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja tih dana, a poremećen san utječe i na tlak i, naravno, mentalno zdravlje. 

Dulji dan Jedan sat manje sna: Što građani kažu o pomicanju sata na ljetno računanje vremena?

Postoje neka istraživanja koja pokazuju da se prvi ponedjeljak nakon pomicanja sata povećavaju šanse od srčanog udara za 25 posto. Sve to zbog stresa, poremećaja bioritma i melatonina.

Mogu se pojaviti i drugi simptomi poput kroničnog umora, dekoncentriranosti i smanjene produktivnosti. Prema istraživanju koje je objavio magazin Journal of Applied Psychology 2012., prvoga radnog dana nakon pomicanja sata, Google je zabilježio znatno više pretraga zabavnog sadržaja poput videa na Youtubeu, što upućuje na manjak koncentracije onih koji su taj dan bili na poslu. 
Samo jedan sat manje sna, povećava i rizik od prometnih nesreća. Istraživanja u Americi su pokazala da je u samo šest dana nakon pomicanja sata broj prometnih porastao s 5.4. na 7.5 posto. Prema izračunima to znači 302 više smrtno stradalih u razdoblju u 10 godina. 

Što Zagrepčani misle o pomicanju sata na ljetno računanje vremena?

CIA karte Jugoslavije
NEKAD TAJNI SADRŽAJ
Što je 1970. CIA predviđala za Jugoslaviju nakon Titove smrti: 'Stvaran potencijal za katastrofu i građanski rat'
Abbott Nutrition
Akcija za djecu diljem svijeta
I Modrić se uključio u akciju: Tvrtka koja posluje i u Hrvatskoj sklopila suradnju s Real Madridom, evo o čemu se radi