Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMPANJA VEčERNJEG LISTA: KAKVO ZDRAVSTVO žELIMO

Uz svemogući CEZIH s pacijentima plačem od jada

24.11.2008.
u 18:06

Ako i uspijem preživjeti sve ove torture i dočekati prezasluženu mirovinu, bojim se da nema šanse da će netko doći na selo da me zamijeni. Jer, niti je liječnika dovoljno, niti je ovo malo što nas ima spremno živjeti i raditi u našim zabitima. Toliko onda o jednakoj dostupnosti zdravstvene zaštite svima. A o tome u najavljenoj reformi zdravstva – ni riječi - progovara dr. Željka Perić, “seoska liječnica” sa 30-godišnjim iskustvom. Za sebe će podrugljivo reći da radi u Kliničkom bolničkom centru Zdenci, “ako ste uopće čuli za to mjesto”.

Sveg u krvi otjerali ga s hitne i intenzivne

50 kuna dopunskog ili 3000 kuna participacije

Na liječenje u inozemstvo uglavnom se šalju djeca

Hrvatska ima treći najgori zdravstveni sustav u Europi

Pacijent u prvom planu

Zdravstvu sam već platio 336.000 kn, zašto bih još

Ukinite povlastice i uzmite imovinu dilera

Dođite s uputnicom po američki implantat dojke

2135 pacijenata dobilo termin

Isprike ne liječe
- Privatizacija ili tzv. zakupizacija uništila je naše zdravstvo. Razjedinjeni smo i svatko se koprca kako zna. Ja ne kritiziram, već upozoravam, kao i puno puta do sada. Vjerojatno opet uzalud – kaže dr. Perić. Dok razmišlja koji je od problema liječnika i pacijenata u malim sredinama veći jedan od drugog, obrušila se ponajprije na CEZIH, odnosno informatizaciju zdravstvenog sustava:

- Koristim prigodu da “zahvalim” svima koji su nam omogućili da puno “bolje i brže” radimo instalirajući nam Velikog Brata. Umrežiše nas jer moraju kontrolirati tu masu “neradnika” u općoj zdravstvenoj zaštiti. I sad se ne zna tko je sretniji – mi ili pacijenti. Pogotovo kad se izgubi veza sa svemogućim CEZIH-om pa onda dva sata apsolutno ništa ne mogu raditi, osim zajedno s pacijentima sjesti u čekaonicu i plakati od jada i nemoći.

Nazivam, urgiram, prosvjedujem kod nadležnih, svi se ispričavaju i nakon nekoliko dana – opet isto. Njihove isprike pacijentima i nama liječnicima ništa ne znače. I još nešto, puno je važnije da unesem sve podatke Velikom Bratu, nego da uputim normalan ljudski pogled, osmijeh ili toplu riječ svome pacijentu – ogorčena je dr. Perić.

Biciklom po zdravlje
A kad prepiše lijek, do lijeka treba i doći. Većina njezinih pacijenata do prve će ljekarne biciklom, jer drugog prijevoza nemaju, niti imaju novca za bus: - Korisno je to za zdravlje, osobito po kiša ili snijegu! U jednom smjeru 24 km! Netko se sjetio da nam ukine ljekarničke depoe i tako olakšao mome biciklistu put u Europu – ironično će dr. Perić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije