Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI ZAČUDILI

Uvjereni ste da kanabis snižava krvni tlak? Nova studija otkriva istinu

Marihuana
Foto: Thinkstock
10.08.2017.
u 12:15

Osobe koje puše marihuanu u triput su većoj opasnosti da umru od posljedica visokog tlaka u usporedbi s onima koje nisu nikad konzumirale ovu vrstu droge

Osobe koje puše marihuanu u triput su većoj opasnosti da umru od posljedica visokog tlaka u usporedbi s onima koje nisu nikad konzumirale ovu vrstu droge, tvrde znanstvenici s američkog državnog Sveučilišta Georgia te ističu da se opasnost povećava sa svakom novom godinom pušenja. 

Rezultati su to studije u koju je bilo uključeno oko 1200 osoba. Poznato je da je nekoliko američkih saveznih država legaliziralo marihuanu, a još ih nekoliko kani to učiniti. U brojnim je saveznim državama njezina upotreba dekriminalizirana. 

"Potpora slobodnoj upotrebi marihuane djelomično je rezultat informacija po kojima osušeni cvijet konoplje može biti koristan kada se koristi u medicinske svrhe i u tom je slučaju vjerojatno neškodljiv", rekla je Barbara Yankey, jedna od autorica studije. 

"No važno je ustanoviti u kolikoj je mjeri zdravstvena korist konzumiranja marihuane veća u odnosu na potencijalne socijalne, ekonomske i zdravstvene rizike. Ako konzumiranje kanabisa utječe na razvoj kardiovaskularnih bolesti i u konačnici uzrokuje smrt pojedinca, na zdravstvenoj je zajednici i na kreatorima politike da povedu računa o zaštiti zajednice", smatra Yankey. 

Poznato je da se marihuana koristi u medicinske svrhe, primjerice kod liječenja glaukoma, no zna se i da ta biljka sadrži oko 400 kemijskih tvari od kojih neka djeluju antibakterijski, neka opuštaju, a neka mogu uzrokovati halucinacije. Glavni sastojak kanabisa je psihoaktivna tvar THC (delta-9-tetrahidrokanabinol). 

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu European Journal of Preventive Cardiology, sudjelovalo je 1213 dvadesetgodišnjaka u sklopu velike ankete provedene na državnoj razini. Napravljena je usporedba s podacima o smrtnosti iz 2011. Državnog centra za zdravstvenu statistiku. 

Rezultati ankete pokazali su da je prosječno konzumiranje kanabisa među mladima trajalo oko 11 i pol godina. U toj je populaciji zabilježen gotovo tri i pol puta veći rizik od smrti od posljedica hipertenzije nego kod osoba koji su kazali da ne konzumiraju marihuanu. Ustanovljeno je i da je opasnost rasla sa svakom godinom pušenja.

"Marihuana stimulira simpatički živčani sustav te povećava broj otkucaja srca, krvni pritisak i potrebu za kisikom", objasnila je Yankey. 

Znanstvenici koji nisu sudjelovali u istraživanju smatraju da istraživanje treba ponoviti, no da i postojeći rezultati izazivaju zabrinutost. 

"Unatoč rasprostranjenom vjerovanju da je kanabis neškodljiv, ovo istraživanje govori u prilog ranijim studijama koje su upućivale na njegovu štetnost", smatra Ian Hamilton, predavač na britanskom sveučilištu York.  

Komentara 1

BU
budan77
18:37 10.08.2017.

Da me se nebi krivo shvatilo, ne branim nesto sto neznam te nisam niti kune ulozio u istrazivanje iste, medjutim...taj nesretni kanabis i stalne price o njemu a nigdje spomena o stetnim posljedicama recimo E330 i njegovog uzrokovanja zakiseljenosti organizna i nastajanje karcinoma kao takvog. Imamo ga u svemu: soku, margarinu (jedan od otrova margarina) pa sve do smrznutih slastica...da ne nabrajam sad a to je samo zrno pjeska u pjescaniku gadosti koje nam korporacije serviraju na stol sve kako bi bili sto bolesniji jer ti isti vlasnici su vlasnici i farmaceutske industrije. Zasto stalno tolika hajka oko toga kanabisa, pa tko ga zeli konzumirati neka ga konzumira, konzumira ga sebi pa cega se drustvo boji? Pa pobogu i ambrozija je u HR isto zabranjena biljka pa raste uzduz i popreko i to najvise na javnim povrsinama uz prometnice, zasto nema hajke na tu biljku koja po novim info utjece na zdravlje cak 250 000 zagrebcana za vrijeme cvata...ali tu se profitira, na ljekovima za alergije kojih je sve vise (koje opet uzrokuju konzervansi u hrani). Nemoze se nikome vjerovati a posebice ne nekim strucnjacima sa americkog sveucilista koje stipendira upravo farmacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije