Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tehnologija vs. zdravlje

Uvijek dostupni? Šefov poziv nakon posla i u nedjelju opasan je po zdravlje

mobitel
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/2
25.09.2014.
u 13:31

Njemačka studija utvrdila je povezanost "prekovremenih" sati i niza zdravstvenih tegoba

Glavobolja, nesanica, umor, nervoza, problemi sa srcem i želucem...

Samo su to neki od problema koje su prijavile osobe koje rade noću, vikendom i izvan uobičajenog radnog vremena, a koje su bile dio istraživanja provedenog u Njemačkoj.

Studija je uključila 57 tisuća osoba od kojih je više od polovice radilo i izvan radnog vremena, a što im je omogućila široka uporaba pametnih telefona i tableta. Tehnologija protiv zdravlja? Jedan nula. 

Uz gore navedene boljke, istraživači su utvrdili da provjeravanje elektroničke pošte i telefonski poziv šefa za vikend povezuje i s bolovima u mišićima i kardiovaskularnim tegobama, prenosi Daily Mail.

- Napredak tehnologije stvorio je kulturu "uvijek dostupnih" koja stvara pritisak ljudima da uvijek budu na raspolaganju kad se to od njih zatraži, navode autori istraživanja.

Liječnica  Anna Arlinghaus, stručnjakinja za javno zdravstvo napomenula je pak kako su tijekom istraživanja utvrdili i da zdravlju može naškoditi čak i ako samo provjerite elektroničku poštu izvan radnog vremena.

Odnosno, i minimalno vrijeme koje utrošite na pitanja posla izvan radnog vremena rizik je za zdravlje.

Možda bi se domaći poslodavci trebali ugledati na njemački Daimler koji je uveo automatsko brisanje mailova za zaposlenike koji su na godišnjem odmoru.

- Kad je netko na odmoru, treba ga odista i pustiti da se odmara. Na taj način vratiti će se na posao svježi i biti spremni za nove izazove kazao je glasnogovornik kompanije  Oliver Wihofszki.

>>Zaboravite 8-satno radno vrijeme! Evo koliko biste točno trebali raditi

>>Spavate uz mobitel? Evo zašto to nikada ne biste trebali raditi!

Komentara 1

PA
Pave42
17:10 25.09.2014.

Moj se šef ne ustručava nazvati ni u nedjelju navečer u 23h. U prosjeku zove 3 puta izvan radnog vremena svaki dan. Ako isključim mobitel onda slijedi pranje mozga. Uglavnom,robovi smo poslodavaca,a vlada i zakoni ih podržavaju u tome. Trpimopimo masovni mobbing zbog straha od otkaza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije