Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Uštedite na režijama: Zbog ove greške radijatori moraju raditi jače i više trošiti!

Shutterstock
27.11.2023.
u 08:00

Ako se grijete na radijatore, jednostavnom ćete pripremom itekako uštedjeti

Lako je uočiti prljavštinu i prašinu na radijatorima jer se većina čestica u zraku taloži u utore i rebra umjesto na vidljivu ploču. Iako se malo prašine može činiti bezopasnim za učinkovitost vaših radijatora, stručnjak za grijanje upozorio je na nesretan utjecaj koji to može imati na račune za energiju, piše Express.

Vodoinstalater specijaliziran za centralno grijanje John Lawless objašnjava da prašina između rebara konvektorskog radijatora može spriječiti izlazak topline, što znači da će radijatori morati raditi jače i dulje kako bi zagrijali prostorije u vašem domu.

VEZANI ČLANCI:

Za čišćenje radijatora nije preporučljivo koristiti krpe, jer one samo raspršuju čestice prašine, već umjesto toga stručnjaci preporučuju korištenje usisavača. Ako nemate specijalizirani nastavak, možete ga pokušati improvizirati - primjerice, na vrh cijevi usisavača zataknite (i dobro učvrstite) slamke, ili nataknite kartonski kolut  od papirnatih ručnika ili wc-papira kojeg možete stisnuti na kraju.

Idući korak je mehaničko uklanjanje nečistoća. Lawless savjetuje da, što god da radite, prvo ispod radijatora postavite mokru krpu koja će uhvatiti prašinu kako se n bi dizala. Ako su rebra uska, možete probati omotati ravnalo, ili neki drugi tanki a čvrsti predmet krpom i prođite kroz pukotine. Za radijatorske ploče koje su preuske da bi kroz njih mogao proći nastavak za čišćenje koristite sušilo za kosu, ali s hladnim zrakom. 

Vanjski dio radijatora treba oprati vlažnom, a zatim suhom krpom.  “Ponekad toplina može uzrokovati da se prljavština i prašina zalijepe za zid iznad radijatora. Zato je važno očistiti i zid iza radijatora“, zaključuje John Lawless.

Stručnjakinja podijelila recept za otopinu koja prašinu drži dalje od namještaja i do mjesec dana! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije