Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ups

Što će se dogoditi ako zabunom koristite tuđu četkicu za zube?

četkica
Foto: Thinkstock
20.07.2016.
u 11:19

Svi smo mi pomalo gadljivi i imamo svoje strahove od određenih svakodnevnih situacija. Bakterije, virusi, prljavština – okruženi smo njima. U trenucima kada putujemo i nismo kod kuće broj takvih problema strmoglavo raste. Tako je mizofobija strah od nečistoće i njome uzrokovane moguće infekcije. Naravno, kao i svaka druga, i ova fobija ima neracionalan izvor. Moramo prihvatiti da ne možemo uvijek sve imati pod kontrolom i prepustiti se. Ali, gdje povući crtu?

Sjedate li na WC izvan udobnosti i sigurnosti vlastitog doma? Vrijedi li stvarno pravilo pet sekundi ili bakterije ipak ne čekaju kako bi pojurile na komadić hrane koji nam je ispao? Koliko su čaše u kafićima zapravo sigurne? Kada treba pregristi iracionalne strahove, a kada su oni tu ne bi li nas upozorili na stvarnu opasnost?

Pitali smo doktoricu opće prakse Jasminku Nedić za savjet. Koje su najčešće posljedice i što nam se zapravo najgore može dogoditi ako sjednemo na prljavi wc, pojedemo nešto s poda, spavamo na prljavom jastuku, zabunom koristimo tuđu četkicu, dijelimo s nekime sladoled...

Primjerice, ako koristite tuđu četkicu, ova pogreška može proći bez posljedica ako je to jednokratno i znamo čija je četkica bila. No, može se i dogoditi problem ako vi ili osoba čija je četkica imate otvorenu ranicu ili bolest u ustima. Takva mjesta su ugodan dom za nepoželjne bakterije i viruse koji mogu biti uzročnici raznih bolesti.

U novom broju magazina Moje zdravlje, koji izlazi danas, 23. srpnja, pročitajte i sve ostale scenarije koji bi se mogli dogoditi ako se zateknete u nekoj od ovih nehigijenskih situacija.

Naslovnicu krasi lijepa radijska voditeljica Ivana Mišerić, a otkrivamo i kako izgleda najbolji godišnji odmor naših poznatih Hrvata i Hrvatica.

Potražite i nagradni kupon, pošaljite ga te uz malo sreće osvojite novi Palladio trosjed ili jednu od tri tromjesečne pretplate na Večernjakove subotnje magazine.

Požurite po novi broj magazina Moje zdravlje za samo 7 kuna uz Večernji list.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije