Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nemojte to raditi

Upozorenje liječnika o novom TikTok trendu njege kože: 'Može biti smrtonosno!'

Shutterstock
02.08.2023.
u 13:30

Liječnici upozoravaju da je trend potencijalno 'smrtonosan', a drugi kažu da je 'zavaravajuć'

Videozapisi na TikToku koji promoviraju upotrebu cijanida u borbi protiv akni izazvali su upozorenja liječnika. Stručnjaci se boje da bi lažni trend, koji je prikupio milijune pregleda, mogao biti smrtonosan. U jednom videu na TikToku mlada žena tvrdi da je 'potajno' hranila svog dečka sjemenkama koje sadrže otrovnu kemikaliju – i da je to očistilo njegove akne, piše Daily Mail.

U međuvremenu, na drugom videu, druga žena tvrdi da je njen čist ten možda rezultat toga što je kao dijete pojela najmanje pet koštica marelice. Amigdalin — koji se prirodno nalazi u košticama marelice, sjemenkama trešnje i sirovim orašastim plodovima — pretvara se u cijanid nakon konzumiranja. U koncentriranim količinama napada srce, dišni sustav i središnji živčani sustav te može ubiti čovjeka za nekoliko minuta.

VEZANI ČLANCI:

Dr. Neel Patel, iz LloydsPharmacy Online Doctor, rekao je: 'Općenito, hrana koja sadrži cijanid ima tendenciju da ga sadrži u vrlo niskim dozama, zbog čega ne treba brinuti. Na primjer, sjemenke jabuke sadrže male količine cijanida, ali cijele sjemenke prolaze kroz tijelo bez problema. Čak i sa zgnječenim ili sažvakanim sjemenkama, trebali biste ih pojesti barem 150 odjednom da biste bili u bilo kakvoj opasnosti. Međutim, treba biti oprezan s košticama marelice. Ovo su sjemenke unutar koštice marelice. Obično bi vam trebala kliješta da ju otvorite i izvadite ih."

Europska agencija za sigurnost hrane navodi koštice marelice kao rizik od trovanja cijanidom. Konzumiranje više od tri jezgre odjednom može premašiti preporučenu sigurnu razinu. Dr. Patel je dodao: "Ovaj bi trend mogao biti vrlo opasan. Dugotrajni simptomi trovanja cijanidom uključuju komu, visok ili nizak krvni tlak, gubitak svijesti, ozljedu pluća, napadaje, pa čak i smrt.."

Jedan TikTok video, koji ima više od 473.000 pregleda i 80.000 lajkova, prikazuje ženu koja objašnjava da je svoju čistu kožu dobila zato što je kao dijete jela koštice marelice. Međutim, ona dalje upozorava druge da sami ne isprobavaju ovaj neobičan tretman za njegu kože. Korisnica TikToka Graceattakk, koja je objavila video, rekla je: "Jedan od razloga zašto je moja koža sada tako dobra mogao bi biti to što sam stalno jela otrov kad sam bila dijete." Jela je 'minimalno pet' dnevno dok je kao dijete živjela u Kini i tek kada se vratila u SAD saznala je da je njezina navika otrovna.

VEZANI ČLANCI: 

Drugi korisnici navode da im je koža "glađa" nakon što su pojeli koštice. Korisnica TikTok-a @queenseedadrianne tvrdi da jede sjemenke marelice kako bi si pomogla s aknama. Svojim pratiteljima je poručila: "Koža mi je puno glađa nego prije i sve u svemu sam u posljednje vrijeme samo sretnijeg raspoloženja." Žena nastavlja objašnjavajući da je počela jedući tri sjemenke dnevno prije nego što ih je počela jesti deset kako bi imala 'brže rezultate'.

Video koji ima više od 13.000 pogleda sugerira da pleme u Pakistanu jede sjemenke i koristi ulje iz sjemenki marelice te da ljudi nikada nemaju rak. Jezgre se u nekim videima nazivaju i "tajnom superhranom".

Neke zemlje poput Australije i Novog Zelanda zabranile su prodaju sirovih koštica marelica zbog opasnosti koju predstavljaju prema prehrambenim standardima. Sirove, neprerađene koštice marelice također su zabranjene u Velikoj Britaniji i ne smiju se prodavati za ljudsku prehranu, osim ako su razine cijanida ispod 20 mg/kg. Trend njege kože na TikToku ne samo da je iznimno opasan, već stručnjaci kažu i da je mit da koštice marelice liječe akne.

Dr. Anjali Mahto, dermatologinja konzultantica i glasnogovornica British Skin Foundationa, rekla je: "Ovo je mit i zabrinjavajuće je vidjeti ovakav stupanj dezinformacija na platformama društvenih medija. Opasno je i dovodi u zabludu." Umjesto toga, ako netko ima akne, trebao bi uključiti proizvode koji sadrže benzoil-peroksid i salicilnu kiselinu u svoju rutinu njege kože, kažu stručnjaci.

Stručnjaci upozoravaju: Ovakav krumpir obavezno izbjegavajte jer može biti otrovan!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije