Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrtićanci najizloženiji

Upala uha kod djece nije bezazlena: kada se javlja razlog za brigu?

Pregled uha, upala uha, uho
Foto: Shutterstock
30.01.2017.
u 21:02

Pod prevencijom upale uha podrazumijeva se dobra toaleta nosa, a kod dojenčadi zaštitno djeluje i dojenje, napominje pedijatrica

Kada dijete ima bilo kakvih zdravstvenih problema, često nam se čini da ga, zbog svoga krhkijega imuniteta, puno teže podnosi. Ni upala uha nije iznimka. Kada govorimo o upali uha treba razlikovati tri vrste upale: upalu vanjskoga, srednjega i unutrašnjega uha. No, tu ipak najčešće mislimo na upalu srednjega uha (otitis media). Najčešće se javlja u sklopu respiratornih infekcija nosa i ždrijela jer upala iz nosa prodire u uho kroz Eustahijevu tubu, odnosno cijevčicu koja spaja nos i srednje uho.

– U male djece je upala česta zbog specifičnih anatomskih struktura, odnosno kraće Eustahijeve tube, nezrelosti imunološkoga sustava te hipertrofije limfnoga tkiva. Osobito su tome izložena djeca vrtićke dobi zbog veće učestalosti respiratornih infekcija kod djece koja pohađaju kolektiv – objašnjava dr. med. Iva Palčić, spec. pedijatar iz Poliklinike za dječje bolesti Helena.

Najčešći simptomi upale uha su bol u uhu i povišena tjelesna temperatura. Za točnu dijagnozu upale uha važan je klinički pregled te anamneza od roditelja. Upala uha se najčešće javlja u sklopu virusne infekcije gornjih dišnih puteva. Kada je riječ o virusnoj infekciji, antibiotik u liječenju nije potreban, a sam tijek liječenja obično podrazumijeva uporabu lijekova protiv boli kao što su paracetamol i ibuprofen te ispiranje nosa izotoničnim i hipertoničnim otopinama morske soli.

Upala uha nije bezazlena i čim roditelji posumnjaju na upalu uha ili ako im se, pak, dijete žali na bol u uhu, potrebno je obratiti se liječniku jer upala katkada može biti i bakterijska.

– Bakterijska upala uha iziskuje simptomatsku terapiju i primjenu antibiotika. Kod ponavljajućih upala uha svakako je potreban pregled ORL specijalista kako bi se otkrio i otklonio uzrok da vremenom ne bi nastale komplikacije poput provodne nagluhosti - ističe dr. Palčić.

Naravno, najbolje bi bilo kada bismo ovu neugodnu pojavu mogli spriječiti.

- Pod prevencijom upale uha podrazumijevamo dobru toaletu nosa, a kod male dojenčadi zna se da pozitivno i zaštitno od upale uha djeluje dojenje. Aktivnom imunizacijom protiv Haemofilusa i Pneumokoka također se djeluje preventivno na teške bakterijske upale uha. 

>>Trljanje uha može ukazivati na upalu srednjeg uha kod male djece

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije