Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
anoreksija

Umire šest posto oboljelih, a mi ih nemamo gdje liječiti

Anoreksija
Foto: Thinkstock
1/2
25.02.2015.
u 14:59


Pada dobna granica oboljelih, sve je više anoreksične djece

Bilješke o tome što smo sve pojeli, ali i bilješke misli, osjećaja, događaja i ponašanja, prva je faza KBT-E multistep terapije za liječenje poremećaja u prehrani koju će sutra u Zagrebu predstaviti dr. Riccardo dalle Grave, voditelj odjela za poremećaje prehrane i tjelesne težine u veronskoj bolnici Villa Garda.

Dnevnik prehrane i misli

Riječ je o kognitivno-bihevioralnoj terapiji koja se odvija kroz četiri faze. Uz spomenutu evidenciju, odnosno vođenje dnevnika prehrane, misli i emocija, u drugoj se fazi detektiraju problemi s kojima se pacijent treba suočiti.

– Postavljaju se osobni ciljevi vezani uz željeni napredak oboljelog i radi se na ublažavanju perfekcionizma, niskog samopoštovanja i interpersonalnih problema koji prate većinu oboljelih od anoreksije, bulimije i nespecifičnog poremećaja prehrane. KBT-E multistep terapija usmjerena je na mijenjanje načina razmišljanja koji dovodi do poremećaja u prehrani, iskrivljene slike o sebi, reduciranja svih sfera života i davanje težine samo odnosu prema hrani, zamjena svih "nedozvoljenih emocija" jednim negativnim osjećajem – osjećajem debljine.

Problem je reduciranje svih sfera života, bitan je samo odnos prema hrani, zamjena svih emocija osjećajem debljine

Jelena Balabanić Mavrović

Model se pokazao adekvatnim i u tretmanu složenijih slučajeva, a riječ multistep u imenu metode govori o tri razine liječenja: ambulantnom, intenzivnom ambulantnom i bolničkom liječenju – objasnila je mr. sc. Jelena Balabanić Mavrović, voditeljica Centra za poremećaje hranjenja BEA u čijoj organizaciji dr. Dalle Grave dolazi u Hrvatsku.

Od anoreksije, bulimije i nespecifičnog poremećaja hranjenja u koje je uključeno i kompulzivno prejedanje u Hrvatskoj boluje od 35 do 45 tisuća ljudi. Dijagnoza anoreksije u prosjeku se postavlja u dobi od 17 godina, a bulimije u 18. No, ta se dobna granica, upozoravaju mr. Balabanić Mavrović i Tina Lalli, socijalna radnica Centra Bea, rapidno smanjuje te je sve veći broj oboljele djece. Važno je napomenuti, ističu, kako je točnu rasprostranjenost poremećaja u prehrani teško točno utvrditi jer oboljeli skrivaju simptome.

– U KBC-u Rebro imamo Kliniku za psihološku medicinu pri Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju na kojoj pomoć mogu zatražiti osobe do 18 godina, dok su Zavod za personologiju i poremećaje hranjenja te novootvorena Dnevna bolnica za poremećaje prehrane u PB-u Sv. Ivan Jankomir namijenjeni prihvatu oboljelih starijih od 18 godina.

No, mlađi pacijenti u stanju životne ugroze liječe se na Klinici za pedijatriju KBC-a "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, dok je Savjetovalište Službe za školsku i adolescentnu medicinu u Zavodu "Dr. Andrija Štampar" namijenjeno učenicima i studentima Zagreba.

Ostali oboljeli koji su u akutnoj opasnosti za život hospitaliziraju se na odjele pedijatrije, gastroenterologije ili psihijatrije u bolnicama (Osijek, Split, Rijeka), dakle na odjelima koji nemaju uvjete pružiti im adekvatnu psihoterapijsku podršku. 

Nemamo dosta stručnjaka

Kako u Hrvatskoj u sklopu javnozdravstvene skrbi još nema dovoljno kapaciteta i mogućnosti liječenja, odnosno ne postoji dovoljan broj stručnjaka, često je za oboljele jedina mogućnost privatno plaćanje psihoterapije – objašnjavaju naše sugovornice dodajući kako je riječ o velikom trošku s obzirom na to da se sat psihoterapije kreće od 200 do 500 kuna te da liječenje može trajati i godinama, a to su golemi materijalni izdaci.

A anoreksija je poremećaj s najvišom smrtnošću od svih mentalnih bolesti od koje umire šest posto oboljelih, što je još jedan dokaz koliko je oboljelima važno osigurati potporu i liječenje.

>>Otkrijte 7 razlika između depresije kod žena i muškaraca

>>Majke ponašanjem šalju djeci poruke o prehrambenim navikama

Komentara 1

ZB
zbregov24
17:12 25.02.2015.

odvest ih par puta mjesecno u cingac na cevape pa da vidis...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije