Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čekali smak svijeta

Uhićen Josef 'Austrijanac' koji je devet godina šesteročlanu obitelj držao u podrumu

Imanje na kojem je obitelj živjela devet godina u podrumu
Foto: Screenshot
1/4
17.10.2019.
u 08:54

Policija je spasila oca i petero djece koji su devet godina bili zatočeni u kući u Nizozemskoj, a uhitili su vlasnika kuće, Josefa Brunnera, 58-godišnjaka iz Austrije koji ih je tamo zatočio

Josefu Brunneru sudit će se jer je obitelj držao zatočenu, a Daily Mail piše kako su susjedi otkrili da je Brunner živio pokraj ove nesretne obitelji prije 16 godina. Policiju je o svemu obavijestio 25-godišnjak, za kojeg se kasnije otkrilo da se zove Jan Zon van Dorsten, koji je po pomoć, nakon što je godinama bio zatočen u kući, došao u kafić. 

Chris Westerbeek, konobar koji je spasio obitelj
Foto: FIBA/Screenshot

Konobar Chris Westerbeek rekao je medijima: "Odmah se vidjelo da ne zna gdje je ni što radi. Rekao je da je pobjegao i da treba pomoć. Imao je dugu kosu, prljavu bradu, na sebi je nosio staru odjeću i izgledao je zbunjeno. Priznao je i kako na farmi živi s braćom i sestrama i kako mu je dosta takvog života."

Majstor iz Austrije šesteročlanu obitelj držao je zatočenu u svojoj kući u podrumu devet godina. Geert van Dorsten i njegovo petero odrasle djece u podrumu kuće čekali su navodni smak svijeta. 

Brunner je napravio tajnu sobu i tamo ih zatočio, a Daily Mail je otkrio kako neki od unesrećenih zatočenika više ne mogu govoriti. Policajci su rekli kako im je bilo vrlo teško razumjeti žrtve zbog problema s govorom. Dodali su da je obitelj spavala i jela na podu u sobi bez prozora. No policajci kažu kako obitelj nije bila pothranjena i da su izgledali "normalno". 

Foto: Reuters

Bivša susjeda Sandra Soer rekla je za Daily Mail kako je Geertova žena preminula 2004. pod čudnim okolnostima. Kasnije je Geert otkrio kako je imala rak debelog crijeva, ali nitko to nije znao, niti znaju gdje je pokopana. Otkrila je i sve što zna o otimaču.

"Nikada nije imao ženu. Nikada nije imao djevojku. Nikada nije išao u barove, bio je vrlo misteriozan", rekla je za Daily Mail bivša Brunnerova susjeda pa dodala kako nije znala  gdje su se preselili kad su otišli iz tog kvarta . 

Susjeda kaže kako je bila zatečena nakon što je otkrila da je obitelj u kontaktu s Josefom koji nikada nije bio prijateljski nastrojen niti je ikada pozdravljao susjede. 

Geert je bio vlasnik dućana s igračkama i selio se po selima u Zwartsluisu, prije nego što se preselio u tu kuću u Ruinerwoldu, gdje se cijela priča odvila. Obitelj van Dorsten živjela je poput hobita ''u toj straćari'' prije no što ih je ovaj tjedan razotkrio najstariji sin i spasio cijelu obitelj. Daily Mail otkrio je kako je Bruneer ilegalno živio u prikolici nedaleko od kuće u kojoj je zatočio šesteročlanu obitelj. Svaki tjedan išao je u Lidl kupovati namirnice za svoje zatočenike. 

Glasnogovrnica policije Ramona Venema potvrdila je da je obitelj pronađena u kući
Foto: FIBA/Screenshot

Osoba koja je radila nedaleko od kuće u kojoj se sve odvilo rekla je za Daily Mail kako joj je bilo čudno jer je Brunner često prolazio s velikim količinama toaletnog papira, velikim kutijama hrane... 

Susjedi kažu kako je Brunner postavio nadzorne kamere po posjedu i zaključavao ogradu. Isto tako često su ga znali vidjeti kako gleda kroz dalekozor. Neki tvrde da je tjerao ljude koji su se zadržavali preblizu kući u kojoj je držao žrtve. 
Lokalni mediji prenose kako je Brunner imao malu radionicu u nizozemskom Mappelu, a došao je u Nizozemsku 2010. godine, iste godine kada je zatočio obitelj. 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
09:35 17.10.2019.

Ja sam iz Luksemburga i mogu vam potvrditi da se grozimo Nizozemaca. Ovo je vam je samo dijelić.

ZD
zg_dubrava
09:14 17.10.2019.

izgleda da austrijanci imaju neki fetis na zatvaranje ljudi..

DD
dobar.d
10:29 17.10.2019.

Pitanje je : kad ce smak svijeta? Prema Bibliji jedan smak se vec dogodio (-Opci potop)...Prema dislovnom tumacenju Isusovih rijeci drugi smak se trebao dogoditi davno...veliko sveopce poznato iscekivanje je bilo oko 1000te godine...pa oko 2000te (puno manje drasticno od onog s kraja prvog milenija)...pa 2012...Medugorske tajne prijete velikim ciscenjem...Fatima je direktno upozorila na dolazeci WWII i cudesna svjetla koja ce ga najaviti sto se i dogodilo 25 sijecnja 1938...Dakle...Nuklearki sve vise a pameti sve manje...Doduse Opci Potop nije bio djelo ljudi a prema Isusu nece biti ni smak svijeta...Cekamo...strpljen spasen...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije