Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Chefovi predlažu

Učite od najboljih: Damir Tomljanović dao nam je recept za savršen rižoto s detaljnim uputama za pripremu

Ivan Gracin
22.05.2022.
u 09:45

Odavno znamo da o pripremi rižota ništa ne znamo! Ono za što smo mislili da je jednostavno jelo zapravo ima vrlo stroga pravila kojih se treba pridržavati želite li da riža ne bude pretvrda ili prekuhana, a treba znati i kako postići onu prekrasnu kremoznost zbog koje obožavamo rižoto.

Nema loše hrane, samo loše pripremljene, objasnio je polaznicima nedavno održanog masterclassa u Splitu popularni hrvatski chef Damir Tomljanović. Među ostalim jelima, pripremio je i ovaj famozni rižoto koji samo čeka da ga i vi isprobate!

Foto: Ivan Gracin

Rižoto od šparoga s tartarom od kozica i kremom od paške skute

Sastojci:

300 g riže, carneroli ili arborio

240 g vrhova divljih šparoga

2 litre temeljca od škampa

1 češanj češnjaka

70 g maslaca hladnog

0,8 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 dl bijelog suhog vina

150 g paške skute (ovčja)

200 g očišćenih repova kozica 

sol 

tabasco

korica limuna

Foto: Ivan Gracin

Priprema:

Skutu protisnite kroz sito i dodatkom malo maslinova ulja (0,2 ml) pretvorite u kremu i posolite. Odložite kozice i narežite na krupno, začinite solju, tabascom, maslinovim uljem te koricom limuna i napravite tartar. Na polovici maslinova ulja glazirajte rižu. Kada se riža glazira ubacite sitno rezane šparoge, kratko sotirajte i dodajte kosani češnjak, podlijte bijelim vinom te uz miješanje čekajte da ishlapi polovica količine tekućine. Nastavite podlijevati kipućim temljecem, posolite i miješajte, idealno u aluminijskoj ili bakrenoj tavi. Nakon 15 do 17 minuta, ovisno o riži, maknite s vatre, pričekajte pola minute i umiješajte hladan maslac i preostalo maslinovo ulje uz vrlo energično miješanje kako biste postigli kremoznost. Po želji ubacite ribani paremezan. Dosolite prema potrebi. Po ukusu, ako volite svježinu, dodajte par kapi barique jabučnog octa. Kremasti rižoto poslužite kao podlogu, na koju se stavlja krema od sira i jedan žličnjak tartara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije