Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička patrola

U ljetovalištu koje je volio i Casanova sve je s mjerom, i cijene

'07.08.2013., Vrsar - Vidikovac Casanova.  Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL'
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
10.08.2013.
u 19:00

TRADICIJA Vrsar se posebno diči i Koversadom, drugim najvećim naturističkim kampom u Europi.

U Vrsaru je mirno. To maleno nekad ribarsko mjesto na brežuljku ima neku posebnu čar. U staroj se luci njišu brodovi. I dalje diše tradicija. 

– E, ali na škrge – kaže Antonio Benussi zvani Češko.

Najstariji je vrsarski ribar. Ima 77 godina.

– Prije su vam tu bile sve male barke. Jedna do druge. Moja je izdržala 30 godina. Sjećam se, četvrtak je bio kad sam je uzeo. Lovili smo svaki dan po nekoliko sati. Ljeti se ide u 5.30 sati i baca mreža. Nije bilo konkurencije među ribarima. Svi smo se družili i međusobno hvalili za dobar ulov. Ja sam vam 1983. u jednom danu izvukao 120 kilograma listova. Bila je to velika fešta – prisjetio se Benussi.

Bore na licu otkrivaju njegov šezdesetogodišnji staž ribarenja. Odveo nas je do svoje barke i usput objašnjavao kako je Vrsar nekada izgledao.

– Evo, tu gdje je pizzerija bilo je dvorište s magarcima. Prekoputa gdje je dućan, bio je podrum za vino... ma, sve vam je sad drugačije. Sad smo turistički grad – kaže ribar.

Kameni zidići, prolazi i portuni, skrivene uličice i terase, romantični vidikovci dio su stare jezgre grada. Kažu da je Giaccomo Casanova dva puta boravio u Vrsaru, pa je od toga napravljena prava turistička priča. Lokalci vole reći da je ovo mjesto neiscrpne inspiracije.

Jutra su drugačija i smirujuća s pogledom na 18 malenih otoka koji okružuju Vrsar. Ovo je, kažu, raj za umjetnike. Jedan od najvećih hrvatskih slikara Edo Murtić često je dolazio, a umjetnik Dušan Džamonja ondje je imao ljetnikovac i atelje koji s parkom njegovih skulptura i galerijom čine spomenički kompleks kuće koji nosi njegovo ime. Okolica mjesta idealna je za biciklizam, a divlje plaže Limskog kanala za one koji se žele kupati u miru.

U Vrsaru se nalazi i Koversada, drugi po veličini naturistički kamp u Europi s tradicijom od 1965. Turista u gradu ima, ali nije gužva. Jedna od stvari koja se ne propušta penjanje je na vrh zvonika crkve sv. Martina. Ulaz je deset kuna, a impresivan pogled na Vrsar urezat će se u sjećanje.

Na rivi je ponuda šarolika, ali ne i pretjerana. Sve je u Vrsaru nekako dozirano. Pa i cijene. Osim nekoliko kafića na rivi, glavno mjesto za noćni provod je beach bar Casanova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije