Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilježavanje Svjetskog dana autizma

U Hrvatskoj oko 12.000 osoba s autizmom: Dijagnoza autizma se teško daje

Autizam
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
31.03.2017.
u 14:26

Poruka "Rušimo zajedno barijere autizma - izgradimo pristupačno društvo" odražava izazove i teme s kojima se Udruga za autizam - Zagreb bavi zadnjih 20 godina te izazove u životu osoba s poremećajima iz spektra autizma.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 12.000 osoba s autizmom, a najvažniji problem s kojim se susreću i roditelji i djeca je dijagnostika, istaknuto je u povodu desetog Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, koji se uz geslo "Rušimo zajedno barijere autizma - izgradimo pristupačno društvo" u petak obilježava na Trgu bana Jelačića.

Poruka "Rušimo zajedno barijere autizma - izgradimo pristupačno društvo" odražava izazove i teme s kojima se Udruga za autizam - Zagreb bavi zadnjih 20 godina te izazove u životu osoba s poremećajima iz spektra autizma.

Traže pet timova u četiri grada

"Najvažnija problematika s kojom se susreću roditelji i djeca, a još nije riješena, jest dijagnostika. Čekamo da nas Vlada uvaži i podrži te otvori pet dijagnostičkih multidisciplinarnih timova u četiri grada i u skorijoj budućnosti realizira sustavno rješavanje rane intervencije i podrške roditeljima", istaknula je predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske Lidija Penko.

Dijagnoza autizma se, kaže, teško daje zbog čega su bitni multidisciplinarni timovi. Radi se o timu od mnoštva liječničkih struka koji obrađuje dijete, pregleda ga i u kratkom vremenu može roditelju reći što se događa, na kojem je stupnju dijete i koja je razina podrške potrebna za dalje korake.

Uz dijagnostiku, Penko kao krucijalne ističe ranu intervenciju i rješavanje problema nedovoljno stambenih zajednica. Nedostaju, istaknula je, vrtići, škole i cijeli sustav koji je neophodan da bi se cjeloživotno podržalo osobe s autizmom i njihove obitelji.

"Želimo kostur sustavne skrbi - četiri samostalna regionalna centra za autizam. Osijek, Rijeku, Split i Zagreb imamo relativno, ali to treba osamostaliti", poručila je Penko dodavši da je za cijeloživotne potrebe osoba s autizmom najvažnija podrška tri ministarstva - obrazovanja, socijalne skrbi i zdravstva.

Na 100 novorođene djece rađa se jedno sa spektrom autizma

Penko je navela da se na 100 novorođene djece jedno rađa sa spektrom autizma, no taj se broj povećava. U registru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je 2000 prijavljenih, no po prevalenciji i ostalim pokazateljima - udrugama, podacima roditelja i škola, ima ih puno više tako da je brojka od 12.000 osoba s autizmom sasvim realna.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je u zrak pustio plave balone s natpisom "Autizam 12000“, s procijenjenim brojem osoba s autizmom u Hrvatskoj, najavio je da će krajem ljeta, u zadnjem tjednu kolovoza početi radovi na izgradnji centra za autizam u Oporovcu.

Djeca, mladi i odrasle osobe s poremećajima iz autističnog spektra na Trgu bana Jelačića slažu veliku puzzlu s temom ovogodišnjeg Dana svjesnosti o autizmu. Na promotivnom štandu Udruge za autizam - Zagreb posjetitelji se mogu upoznati s postignućima udruge, projektima, korisnicima i članovima.

U suradnji s M.R.T.N. Medijom i Kinom Europa, udruga 3. travnja organizira humanitarno prikazivanje filma "Život kao crtić“ u Kinu Europa. Riječ je o dugometražnom dokumentarnom filmu Rogera Rossa Williamsa o dječaku s poremećajima iz spektra autizma koji s okolinom komunicira kroz ponavljanje dijelova omiljenih mu animiranih filmova. 

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2. travnja Svjetskim danom svjesnosti o autizmu kako bi skrenula pozornost na potrebu poboljšanja kvalitete života osoba s autističnim poremećajima, da bi mogle živjeti ispunjen i smislen život kao sastavni dio društva.

>>Popularna dječja serija uvodi lik autistične djevojčice

>>Majka autističnog djeteta upozorava: Vudu stručnjaci varaju roditelje i izvlače novac koji nemamo

Komentara 1

CA
Cafa
16:32 02.04.2017.

Ne vidim čemu sve te svjesnosti o oboljenjima. Ok svjestan sam da autizam postoji, nemam ga. Svjestan sam da dijabetes postoji, nemam ga. Svjestan sam i raka dojke i djece leptira i svega toga. Samo perete novac kroz udruge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije