Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

U Hrvatskoj Netflix skuplji nego u Americi i Kanadi: Znate li koliko košta jedan filmski naslov?

Kod nas je dostupno 3300 naslova, dok ih je, primjerice, u Kanadi dostupno više od 5500.
27. studenoga 2018. u 10:28 1 komentara 2272 prikaza
Foto: Shutterstock

Portal CompariTech u rujnu je analizirao razlike u cijeni i ponudi filmova, serija i dokumentaraca diljem svijeta na Netflixu i pronašli su velika nepodudaranja što ih je potaknulo na novo istraživanje kojem su pridodali 54 zemlje, što je dalo ukupan broj od 78 zemalja. Cilj njihovog istraživanja bio je doznati gdje se može dobiti najbolje vrijednost za novac. 

VELIKI OBRAČUN Tko ima bolje TV serije: Netflix vs Amazon Prime

Prilikom istraživanja, u obzir su uzeli nekoliko faktora. Prvo su gledali brojke koje se odnose na emisije i filmove koji su dostupni u 78 zemalja. Time su dobili ukupan broj dostupnih naslova koje su podijelili s cijenom mjesečne pretplate kako bi dobili iznos pojedinog naslova. Zatim su procijenili standardni trošak mjesečno u svakoj zemlji, a rezultati su prikazali sljedeće.

70. DODJELA EMMYJA Neriješeno u obračunu HBO-a i Netflixa

Naime, američki pretplatnici imaju najveći izbor naslova, ali ne dobivaju najbolju vrijednost za novac. Istraživanje CompariTecha pokazalo je veliko nepodudaranje kad se govori o cijeni pojedinačnog naslova. Netflix je najpovoljiniji u Kanadi, ako se gleda cijena i broj dostupnih naslova. Pretplatnici u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu plaćaju 10 do 13 posto više od kanadskih pretplatnika. 

Netflix BRZO ŠIRENJE Prihodi Netflixa vrtoglavo skočili, cijena dionice ipak pala zbog jednog razloga

Prema istraživanju, ne samo da varira broj naslova od zemlje do zemlje, nego i vrijednost dobivena za novac. Razlika između najmanje isplative i najisplativije zemlje je gotovo 100 posto. 

Kao što je spomenuto, u Kanadi je Netflix najisplativiji s gotovo 5500 dostupnih naslova, a svaki naslov je oko 10 posto jeftiniji nego u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji. Prava nepravda vidljiva je kad se govori o zemljama poput Danske čija je ponuda filmova upola manja nego ona u Kanadi. To znači da danski pretplatnici plataju 100 posto više po filmskom naslovu, nego kanadski. 

Prosječna cijena naslova je 0,00222 dolara, što znači da prosječan kupac u svijetu plaća 57 posto više po naslovu od kanadskog pretplatnika. 

Netflix MEDIJSKI GIGANT Netflix nakratko postao najvrjednija medijska kompanija u svijetu

Kanadu slijede Kolumbija, Indija, Meksiko, Brazila, Japan, SAD, Australija, Ujedinjeno Kraljestvo i Pakistan. Netfliy se najmanje isplati u Danskoj, Iranu, Ekiptu, Norvešku, Tajvanu, Kataru, Libanonu, Švedskoj, Tunisu i Iraku. 

Hrvatska se našla u "zlatnoj sredini" - dostpuno je 1183 TV showa, 2617 filma, odnosno ukupno 3800 naslova. Mjesečna je cijena 9,01$, dok je prosječna cijena po naslovu 0,00237$, što je 53% više o odnosu na američke pretplatnike. 

U CompariTechu su uočili kako europske zemlje općenito plaćaju više nego ostatak svijeta, a pretpostavljaju kako je to zbog većeg poreza. 

>> Pogledajte video s kumicama Anom i Zlatom koje komentiraju trendove

Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • Avatar zrakomlat59
    zrakomlat59:

    Pojest ću se od muke. U kanadi imaju dvije tisuće naslova više, pa to je za popizditi. Treba naći krivca za ovu tragediju.