Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Nepoštene" cijene

U Hrvatskoj Netflix skuplji nego u Americi i Kanadi: Znate li koliko košta jedan filmski naslov?

Shutterstock
27.11.2018.
u 10:28

Kod nas je dostupno 3300 naslova, dok ih je, primjerice, u Kanadi dostupno više od 5500.

Portal CompariTech u rujnu je analizirao razlike u cijeni i ponudi filmova, serija i dokumentaraca diljem svijeta na Netflixu i pronašli su velika nepodudaranja što ih je potaknulo na novo istraživanje kojem su pridodali 54 zemlje, što je dalo ukupan broj od 78 zemalja. Cilj njihovog istraživanja bio je doznati gdje se može dobiti najbolje vrijednost za novac. 

Prilikom istraživanja, u obzir su uzeli nekoliko faktora. Prvo su gledali brojke koje se odnose na emisije i filmove koji su dostupni u 78 zemalja. Time su dobili ukupan broj dostupnih naslova koje su podijelili s cijenom mjesečne pretplate kako bi dobili iznos pojedinog naslova. Zatim su procijenili standardni trošak mjesečno u svakoj zemlji, a rezultati su prikazali sljedeće.

Naime, američki pretplatnici imaju najveći izbor naslova, ali ne dobivaju najbolju vrijednost za novac. Istraživanje CompariTecha pokazalo je veliko nepodudaranje kad se govori o cijeni pojedinačnog naslova. Netflix je najpovoljiniji u Kanadi, ako se gleda cijena i broj dostupnih naslova. Pretplatnici u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu plaćaju 10 do 13 posto više od kanadskih pretplatnika. 

Prema istraživanju, ne samo da varira broj naslova od zemlje do zemlje, nego i vrijednost dobivena za novac. Razlika između najmanje isplative i najisplativije zemlje je gotovo 100 posto. 

Kao što je spomenuto, u Kanadi je Netflix najisplativiji s gotovo 5500 dostupnih naslova, a svaki naslov je oko 10 posto jeftiniji nego u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji. Prava nepravda vidljiva je kad se govori o zemljama poput Danske čija je ponuda filmova upola manja nego ona u Kanadi. To znači da danski pretplatnici plataju 100 posto više po filmskom naslovu, nego kanadski. 

Prosječna cijena naslova je 0,00222 dolara, što znači da prosječan kupac u svijetu plaća 57 posto više po naslovu od kanadskog pretplatnika. 

Kanadu slijede Kolumbija, Indija, Meksiko, Brazila, Japan, SAD, Australija, Ujedinjeno Kraljestvo i Pakistan. Netfliy se najmanje isplati u Danskoj, Iranu, Ekiptu, Norvešku, Tajvanu, Kataru, Libanonu, Švedskoj, Tunisu i Iraku. 

Hrvatska se našla u "zlatnoj sredini" - dostpuno je 1183 TV showa, 2617 filma, odnosno ukupno 3800 naslova. Mjesečna je cijena 9,01$, dok je prosječna cijena po naslovu 0,00237$, što je 53% više o odnosu na američke pretplatnike. 

U CompariTechu su uočili kako europske zemlje općenito plaćaju više nego ostatak svijeta, a pretpostavljaju kako je to zbog većeg poreza. 

>> Pogledajte video s kumicama Anom i Zlatom koje komentiraju trendove

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
12:01 27.11.2018.

Pojest ću se od muke. U kanadi imaju dvije tisuće naslova više, pa to je za popizditi. Treba naći krivca za ovu tragediju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije