Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
modni dodatak

Turban je ljetni hit među poznatim Hrvaticama, a nosi se i na plaži

Ana Gruica
Foto: Privatni album
1/5
06.07.2016.
u 10:45

Poznate Hrvatice njime štite kosu od sunca, a u taj modni dodatak zaljubile su se gledajući stare slike svojih majki

Glamuroznim ga je učinila Elizabeth Taylor, a dok mu neki osporavaju praktičnost, naše dame kažu da je odličan saveznik protiv vrućina

Dio europske mode stilizirani turbani postaju početkom 19. st. Bio je turban i modni simbol zlatnog doba Hollywooda, a na svojim glavama proslavile su ga poznate dame poput Barbre Streisand, Sophije Loren i Biance Jagger, dok ga je Elizabeth Taylor učinila glamuroznim. Da se moda svakih nekoliko desetljeća “reciklira”, pokazuje još jedan povratak turbana u ormare modnih zaljubljenica.

Poznate Hrvatice poput Anamarije Asanović, Ane Gruice, Petre Nižetić, Blanke Vlašić pokazale su kako turban može odlično izgledati i na visokim temperaturama, bilo da vrijeme provodite na plaži ili u gradu.

Kamuflaža loše frizure

Inspiracije su im brojne, od starih fotografija njihovih majki do poznatih lica poput Erykah Badu. Splićankama Ani Gruici i Anamariji Asanović, bez obzira na trendove, turban je već godinama modni dodatak.

Neki osporavaju njegovu praktičnost, a Ana Gruica (33) i sama priznaje da joj više služi kao modni dodatak nego što ima svoju praktičnu svrhu. Inspiracija za nošenje bile su joj fotografije njezine majke kao djevojke:

– Uvijek su me opčinjavali tako da sam ih motala oko glave još od puberteta – objašnjava Ana svoju ljubav prema turbanima. Smatra kako je to zapravo jednostavna marama koju treba znati vezati sa stilom kako bi se dobio damski ili boemski izgled.

Anamarija Asanović (28), mlada modna dizajnerica, još je kao djevojčica bila neopterećena time što će drugi reći pa je već s 15 godina počela vezati maramu oko glave. Ljubav prema ovom modnom dodatku započela je kad ga je vidjela na glavi pjevačice Erykah Badu, a od tada je neizostavan komad njezine ljetne i zimske garderobe.

– Nosim ga kao zaštitu od sunca, ali i modni dodatak. Također, može poslužiti i kao odlična kamuflaža ako ne stignete oprati kosu – objašnjava dizajnerica. Ljeti je hladi jer ga mokrog sveže oko glave, a dolaskom zime glavu joj čuvaju oni napravljeni od pliša, koje je počela sama izrađivati.

Bijeg od uniformiranosti

Osim što čuva glavu, turban je odličan za razbijanje stilske uniformiranosti. Ne postoji određeno pravilo nošenja, svatko bira svoj način vezanja, kao i vrstu materijala, ovisno o tome želi li se postići glamurozan ili dnevni izgled. Cijene variraju ovisno o tome je li riječ o nekom high street komadu koji je po 50 kn ili nose dizajnerski potpis pa stoje i do 300 kn. No, ako ga i ne možete naći u trgovinama, dovoljno je iz ladice izvaditi zaboravljenu maramu i svezati je na glavu.

>>Kako nositi točkice? Ovo trebate znati

Komentara 7

Avatar Mile voli disko
Mile voli disko
13:18 06.07.2016.

Možda je tak naložio ministar kulture?

SV
svitilnik
14:01 06.07.2016.

To se u Hrvata zove rubcima, nosili su ih kako žene tako i muški kao zaštitu od sunca, pri radu, uglavnom u primorskim krajevima Hrvatske gdje je jako sunce. Postoji više načina vezivanja rubaca no to nema veze s modnim trendovima, glavno je da služe svrsi i ne padaju s glave. Čitajući takve gluposti da su to turbani jednostavno ponukate čovjeka pisati objašnjenja no očito je da u Hrvatskoj još puno ima neukih i neobrazovanih

TM
tony_montana
12:22 06.07.2016.

domoljubi nose turbane, domoljubna koalicija na aparatima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije