Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Tumor se može otkriti iz kapi krvi

Vrsta i mjesto raka u organizmu može se utvrditi sa 96% sigurnosti
21. studenoga 2015. u 21:52 3 komentara 2579 prikaza
17.03.2015., Zagreb - Dr. Vesna Ramljak, procelnica Zavoda za klinicku citologiju Klinike za tumore. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Otkrivanja raka putem kapi krvi nova je metoda koju je nedavno otkrila grupa međunarodnih znanstvenika, a izvješće je objavljeno u časopisu Cancer Cell.

Istraživanje na 283 ispitanika pokazalo je da se temeljem analize RNK trombocita može ne samo detektirati i klasificirati tumor već i otkriti njegova lokacija u tijelu, i to sa 96-postotnom sigurnošću.

Istraživači vjeruju kako će ovim testom dijagnoza biti moguća u ranijoj fazi, što povećava izglede za liječenje, te da bi tzv. tekuća biopsija mogla zamijeniti invazivno uzimanje tkiva.

– Otkriće je važno, obećavajuće, no vjerujem da će se još neko dulje vrijeme raditi na razrađivanju ove metode. Ne vjerujem da može zamijeniti patohistološku dijagnostiku, bar zasad – kaže doc. dr. Vesna Ramljak, pročelnica Zavoda za kliničku citologiju Klinike za tumore.

Jer, podsjeća, sigurna dijagnostika temelji se na primjeni metoda koje su još uvijek zlatni standard.

– Budućnost medicine je u personaliziranju, što znači da bi svaki pacijent imao individualizirani pristup u liječenju. Vjerojatno će se u skoroj budućnosti te visokosofisticirane analitičke metode omogućiti propisivanje lijeka prema farmakogenetskom profilu bolesnika uz očekivane humane i medicinsko-ekonomske pozitivne rezultate. Ovakve sofisticiranije metode služit će nam ponajprije u praćenju tijeka bolesti, tj. odgovoru na terapiju te otkrivanju mogućeg povratka bolesti – kaže dr. V. Ramljak

>>Rak jajnika najagresivnija je i najsmrtonosnija vrsta tumora reproduktivnih organa

>>Novi uspjeh za Ruđer: Ubrzavaju otkrivanje tumora

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
  • hegedus:

    nedavno su otkrili i da voda može goriti, pa još uvijek imamo plin po kućama.

  • RI813:

    uvijek se nešto otkriva samo dajte soldi.

  • jazo.mursa:

    Sve se može odavno izliječiti ali onda farmaceutski lobi nebi imao toliki profit.