Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Informirajte se

Troškovi stanovanja zastarijevaju u roku od godine dana

'racuni'
''
22.03.2011.
u 15:09

Ovršni se prijedlog radi na temelju vjerodostojne poslovne isprave koju nitko ne provjerava posebno ako ne uložite prigovor – napominje Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača

 

Zastarijeva li dug za telefonski račun iz 2007. godine? Zbog neplaćenog računa od 1400 kuna sjeli su nam na račun, dug sada iznosi oko 2500 kuna, ovršni prijedlog dobili smo prije desetak dana – pita se naš čitatelj, kojem smo u kratkom roku odgovorili:

 

Troškovi struje, grijanja, plina, vode, dimnjačarskih usluga, čistoće, TV pristojbe, tražbine pošte, telegrafa, telefona... zastarijevaju u roku od godine dana. Ako ste nešto trebali platiti npr. 15. 3. 2010. godine, mogu vas preko javnog bilježnika utužiti najkasnije do 15. 3. 2011. godine, a učine li to 16. 3. 2011., zakasnili su. Dobijete li ovršni prijedlog, u roku od osam dana imate pravo prigovora, ali onomu tko je ovršni prijedlog poslao, dakle javnobilježničkom uredu, a ne davatelju usluge.

– Ovršni se prijedlog radi na temelju vjerodostojne poslovne isprave koju nitko ne provjerava posebno ako ne uložite prigovor – napominje Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. Napomenuo je kako potrošačke udruge savjetuju da se računi ipak čuvaju barem tri godine. Plaćaju li se računi internetom, dobro je isprintati ili snimiti uplate.

Postupanja u ovim slučajevima propisuje Zakon o zaštiti potrošača, čl. 24, i Zakon o obveznim odnosima čl. 232.

Ključne riječi

Komentara 3

LI
liliZG
14:04 01.06.2011.

Baš mi je jučer frend pričao priču o jednom operateru kojem je pismenim putem otkazao uslugu, no ovi su mu pokušali naplatiti još dva mjeseca , valjda da zaokruže godinu, i to preko odvjetničkog ureda. Sva sreća da je imaoo sve ispise računa, dopise i ostale stvari, inače tko zna kako bi sve završilo. a zamislite koliko ljudi plati samo da se ne mi petljao s njima.......................

Avatar marela
marela
16:44 22.03.2011.

Ljudi, sve ono što dobijete čitajte i to dobro, a potom prigovarajte i žalite se. samo si malo pročitajte Zakon o općem upravnom postupku ( ZUP) i vidjet će te niz propusta i pogreški onih koji vam šalju razno raznezne dopise ili rješenja

SL
slavkodjurek
19:00 23.03.2011.

Pohlepni odvjetnici, javni bilježnici i suci udruženim snagama pomažu telefonskoj mafiji u pljačaknju, nedovoljno upućenih građana. Pogoduju u stjecanju dobiti bez pravne osnove. Te raznim smicalicama zastrašuju kako bi svoje propuste naplatili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije