Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Trenuci sreće na Koruškim skijaškim stazama i izvan njih

Koruška
Foto: Kärnten Werbung
1/8
PR
Autor
PR članak
10.12.2015.
u 08:00

Zimovanje u Koruškoj je odmor za ljubitelje aktivnog odmora. Dakle ovdje u središtu pažnje nije samo skijanje, snowboarding, freeriding i odlazak na skijaške ture – ovdje vas očekuje šarena raznolikost mogućnosti, koja kod članova obitelji svakog uzrasta izaziva oduševljenje. Kulisa za to ne može biti bolja: planinski krajolik bogat raznolikostima s predivnim pogledima, idiličnim jezerima i blagom zimskom klimom s posebno velikim brojem sunčanih dana. Činjenica da je najjužnija savezna pokrajina Austrije smještena izravno na tromeđi Austrije, Italije i Slovenije, od posebnog je značaja za Korušku alpsko-jadransku kuhinju.

Bez obzira jeste li početnici, povratnici na skije ili pak znalci – tko želi skijati u Koruškoj, ovdje će doista doći na svoje. Za raznovrsnost pobrinut će se 31 skijališta u Koruškoj i Istočnom Tirolu i oko 800 kilometara odlično pripremljenih staza. Za nezaboravne doživljaje na snijegu pobrinut će se, ovisno o vašoj volji, raspoloženju i zahtjevima, visokoalpske staze usred moćnih tritisućnjaka te široke, udobne staze za obitelji ili staze za mogulsko skijanje kao i halfpipesi. Svakako imajte na umu i ovo: netaknute padine za ljubitelje dubokog snijega, freeridere i sudionike skijaških tura. U osobito povoljne skijaške karte, i to ne samo za obitelji, spada „Kärnten-Osttirol-Gold“ te mnoge regionalne skijaške karte i paket aranžmani. Budući da je 2016. prijestupna godina, a 29. veljače izuzetan dan, neka od skijališta Koruške nude posebne uvjete – primjerice besplatno skijanje i besplatni wellness za one koji taj dan slave rođendan. Želite ponovno otkriti novu ljubav? U tom slučaju vam preporučamo tečaj za povratnike na skije u našim domaćim školama skijanja.

Mnogi vrhunski doživljaji zimovanja u Koruškoj se nalaze izvan staza. Dok zaljubljenici u planinsko skijanje vrijeme provode u gorju, ljubitelji skijaškog trčanja otkrivaju najljepše panoramske ture, a klizači na ledu zimski krajolik na potpuno zaleđenoj prirodnoj površini. Naime, Weissensee se smatra najvećom zaleđenom prirodnom površinom u Europi. Želite li napuniti baterije i priuštiti vašem srcu malo odmora, onda su zimske šetnje kroz zasniježeni krajolik ili vožnje konjskim zapregama pravi izbor za vas. Na Katschbergu također je moguće pješačenje i jahanje kroz zimski krajolik. U nezaboravne doživljaje svakako se ubraja „Zvjezdana noć“ u Heiligenblutu i pješačenje u krpljama po mjesečini na Dobratschu. No kad već pričamo o krpljama:

Kao mjesto za romantičare i ljubitelje prirode smatra se Lesachtal, prirodni krajolik između Lienzer Dolomita i Karnischen Alpa. Ovdje vas očekuju posebno lijepe rute. Želite li se vratiti u djetinjstvo i na sanjkama jurisati u smjeru doline, onda biste svakako trebali isprobati 8,4 kilometra dugu stazu za sanjkanje s prirodnim snijegom na tromeđi Austrije, Italije i Slovenije. Zasigurno će vas oduševiti i zimsko pješačenje nock/art te – za one posebno hrabre – „skijanje prije 9“ u društvu olimpijskog pobjednika Franza Klammera.

 

Sa staze izravno u terme, tako glasi geslo regije zimskih sportova Bad Kleinkirchheim. Iz kompleksa sauni u termalnom kupalištu Römerbad dijeli vas samo nekoliko koraka od zabave zimskih sportova. Fascinantne su i Kärnten Therme u Villachu – rekreacijski kompleks s prostranim toboganima ili plivanje poput Male sirene obožavaju u prvom redu oni najmlađi posjetitelji. Preporuka: boravak u sauni po mjesečini.

Želite li se i tijekom zime kupati u koruškim jezerima, onda to možete učiniti prilikom novogodišnjeg plivanja u Veldenu am Wörthersee, ali i u zagrijanim hotelskim kupalištima na Millstätter See, Wörthersee i Turracher See. Nemojte zaboraviti koruška kupališta u Millstattu i Pörtschachu, koja i tijekom zime pružaju wellness na jezerima u kombinaciji s pogledom koji promatrača jednostavno ostavlja bez daha.

Koruška se ističe i bogatstvom kulinarske ponude. U koruškoj alpsko-jadranskoj kuhinji svježe namirnice iz regije, drevne kuharske tradicije i nove interpretacije starih recepata stapaju se u ukusnu cjelinu. Kao što je to red za doista autentičnu kuhinju: ono što je oblikovalo ovu kuhinju su različite regije kao i mijena godišnjih doba. Obavezno biste trebali kušati koruške Käsnudle, Reindling, koruški Laxn, pancetu iz Gailtala ili pak rakiju od limbovine. Specijaliteti Koruške zimske kuhinje su primjerice „Ritschert“ (varivo od ječma, graha i dimljenog mesa) ili specijaliteti s janjetinom (Glocknerlamm) ili govedinom (Nockalmrind).

Brojna događanja vezana uz običaje ovog kraja kao i tradicionalne priredbe pomoći će vam da zaista dobro upoznate ovu zemlju i njezine ljude. U Koruškom adventu imat ćete mnoštvo mogućnosti pripremiti se za sveti blagdan. Posebni vas ugođaj očekuje na Wörtherseeu uz vožnju brodom, plutajući adventski vijenac i događanja povezana s ovdašnjim običajima. U Veldenu am Wörthersee dječica postaju mali pomagači Kriskindlu, a u Pörtschachu se možete, slušajući pjesme ovdašnjih zborova, zagrijati na toplini zapaljenog ognja. Na adventskim sajmovima u Villachu i Klagenfurtu am Wörthersee možete nabaviti rukotvorine iz Koruške, no to nije sve – kulinarske poslastice kao i svečani koncerti također na poseban način privlače pažnju svih posjetitelja. Iznimno lijepo mjesto na kojem se možete sabrati i zaboraviti svakodnevnicu je Kap 4613 na jezeru Millstätter gdje plutajuća božićna terasa služi kao kulisa. Kao specijalna događanja želimo izdvojiti: Klöcklere (to su oni koji kucaju na vrata) u Gegendtalu, zatim običaj potapanja božićnog drvca ili procesiju za svijećama uoči Svijećnice u Bad Eisenkappelu u veljači.

Više informacija na www.koruska.info i info@kaernten.at

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?