Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Trećina mliječnih namirnica u restoranima pune bakterija

mlijeko
Arhiva Vl-a
19.02.2010.
u 09:03

Srećom, nijedan od 265 uzetih uzoraka nije sadržavao patogene mikroorganizme koji uzrokuju trovanje hranom.

Trećina uzoraka mlijeka i mliječnih proizvoda po restoranima u Valenciji sadrže više mikroorganizama no što je to dopušteno prema standardima Europske unije, a drže ga uglavnom u vrčevima i posudama iako bi ga trebali kvalitetnije čuvati. Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučiliša u Valenciji, a koje je objavljeno u časopisu Foodborne Pathogens and Disease, pokazala je da trećina od 265 uzoraka ima neki oblik kontaminacije mikroorganizama, što znači da spadaju u kategoriju hrane čija se konzumacija ne preporučuje. Srećom, nijedan uzorak nije sadržavao patogene mikroorganizme koji uzrokuju trovanje hranom, kao što su stafilokok, listeria ili salmonela. Dva posto uzoraka toplog mlijeka pohranjenog u posudama, vrčevima ili termos bocama od nehrđajućeg čelika bilo je pozitivno na bakteriju vrste escherichia coli.

Znanstvenici su otkrili i nedopustive prakse poput višekratnog zagrijavanja mlijeka te pretakanja mlijeka natrag u termos boce, što povećava rizik od kontaminacije. Utvrđeno je i kako najveći rizik od kontaminacije mlijeka predstavlja njegovo pohranjivanje u vrčevima ili bokalima. Stručnjaci ističu da je prilikom korištenja mlijeka važno redovito čistiti posude u kojima ga držimo, kao i dijelove za paru na aparatima za kavu, koristeći higijenski čiste spužvice ili krpe jer "kuhinjske krpe nisu prikladne za dezinfekciju zbog svoje mikrostrukture, što znači da povećavaju rizik od kontaminacije".

Na sobnoj je temperaturi, tvrde, bolje koristiti mlijeko s poklopcem jer ono ima manje šanse za razvitkom bakterijske kontaminacije. Istraživači Sveučilišta u Valenciji ističu kako dodavanjem cimeta mliječnim proizvodima možemo smanjiti kontaminaciju mikororganizmima, jer aktivne tvari iz cimeta pomažu u eliminaciji bakterija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije