Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kao kompost

Treba li stavljati zrna kave u zemlju kako bi biljke bolje rasle? Evo što kažu stručnjaci

shutterstock
28.08.2020.
u 07:00

Kako bi biljkama mogli pružiti kvalitetnu dohranu, treba neko vrijeme da se razgrade u gomilu komposta.

Biljke su poput nas: Uz vodu i sunčevu svjetlost, njima je potrebna i hrana za rast, koju dobivaju u obliku hranjivih tvari u zemlji. Stručnjaci kažu da popularna 'kuhinjska gnojiva’ poput zrna kave zapravo čine biljci više štete nego koristi ako se stave izravno u zemlju, prenosi MindBodyGreen.

- Iako kava sadrži malu količinu dušika, ovi kuhinjski ostaci zapravo nisu gnojiva - barem još ne - objašnjava Leslie F. Halleck, certificirana profesionalna vrtlarica. Kako bi biljkama mogli pružiti kvalitetnu dohranu, treba neko vrijeme da se razgrade u gomilu komposta.

- Organsku tvar treba najprije razgraditi kako bi pojedine hranjive tvari hranjive za biljke - kaže Halleck.

Kako umjesto toga koristiti zrna kave:

Dodajte ih u hrpu komposta.

Osim dušika, mljevena kava može dodati fosfor i kalij gotovom kompostu, koji pomaže u rastu biljaka. Imajte na umu da gotov kompost treba zauzimati ne više od 10 do 20% ukupnog volumena tla kućne biljke, prema Hallecku, jer bilo koji drugi može dovesti do "razvoja vlage i štetočina".

Napravite čaj od komposta.

- Ako više volite koristiti tekući od krutog komposta, možete sami napraviti čaj od komposta - kaže Halleck. - Kompostni čaj također će sadržavati topljive hranjive tvari iz komposta, plus korisne mikrobe. 

Video o pravilnom cijeđenju tjestenine izazvao burnu raspravu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije