Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dileme

Treba li dijete znati čitati prije polaska u školu?

dijete
Foto: Thinkstock
08.04.2014.
u 14:02

Neka djeca sjednu u prvu klupu da i ne raspoznaju slova, neka dobro znaju slova, ali ne i čitati, dok treća već čitaju, no te se razlike ne vide u njihovu konačnom uspjehu u prvom razredu.

Pedagozi često ističu da roditelje budućih prvoškolaca posebno zabrinjava s kojim znanjem njihovo dijete treba dočekati školu.

Treba li znati čitati ili ne? Jednoznačan odgovor na ovu dilemu ne postoji. Neka djeca sjednu u prvu klupu da i ne raspoznaju slova, neka dobro znaju slova, ali ne i čitati, dok treća već čitaju, no te se razlike ne vide u njihovu konačnom uspjehu u prvom razredu.

Naravno, djetetu će biti lakše u školi ako već zna čitati, ali i tu postoji opasnost jer mu može biti dosadno na satu, a to će ga učiniti i nemirnim. Stručnjaci stoga savjetuju roditeljima da porade na predčitalačkim vještinama budućeg školarca, da mu puno čitaju, da mu pričaju priče, da se igraju slovima, da ih crtaju u raznim bojama... Važno je da dijete osvijesti postojanje zvukova, slova i riječi...

>>Kako od djeteta stvoriti uspješnog čovjeka?

>>Od malih nogu učite djecu o štetnosti pušenja i alkohola

Komentara 2

DU
Deleted user
10:23 09.04.2014.

Koji će vrag djetetu sposobnost čitanja prije škole? Pa prvi razred i služi da se djeca nauče slovima i brojevima. Istina neki mladi roditelji misle da je nekakva sramota ako njihov klinac ne zna čitati, pisati i računati u prvom razredu što je glupost bez premca.

PA
pancake
10:43 09.04.2014.

Neka djeca sam nauče čitati prije škole. One koji to ne nauče ne treba ni forsirati. Ali moraju znati držati olovku, organizirati radni stol dok npr. crtaju, pospremiti za sobom i sl.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije