Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olakšajte si tjelovježbu

Trčanje dokazano produljuje život, ovo su najbolji savjeti za sve trkače

Trčanje dokazano produljava život
Foto: adidas
1/14
21.03.2018.
u 10:37

Što je bitno kod trčanja? Jedno od gorućih pitanja odnosi se na tehniku trčanja.

U zdravom tijelu zdrav duh, krilatica je kojom bismo se svi trebali voditi u životu. A da bismo to i ostvarili, iznimno je važno baviti se tjelovježbom. Jedan od najzdravijih, a sigurno i najpristupačnijih oblika tjelovježbe jest trčanje. Osim što je dobro za topljenje kilograma i jačanje mišićne mase, imat ćete više energije i kondicije, a bit ćete i zdraviji. Stručnjaci su potvrdili kako 30 do 60 minuta trčanja tjedno može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 25 do 40 posto te produljiti životni vijek. Osobe koje redovito trče u prosjeku žive tri godine dulje.

Obuća je iznimno bitna

Foto: adidas
Što je bitno kod trčanja? Jedno od gorućih pitanja odnosi se na tehniku trčanja. Najčešće se misli na način na koji stopalom ostvarujemo kontakt s podlogom. Postoje tri načina ostvarivanja kontakta s podlogom: preko pete, srednjeg dijela ili prednjeg dijela stopala. Najfrekventnije i najzastupljenije među trkačima jest trčanje preko pete, a čak 80-90 posto trkača kontakt ostvaruje ili preko pete ili sa srednjim dijelom stopala. 

Kapetana adidas Runnersa upitali smo kako izgleda jedan trening trčanja... 

– Svaki trening, pa tako i trkački, treba započeti s kvalitetnim zagrijavanjem i pripremom tijela. Na koji način, ovisi o samom konceptu i specifičnosti treninga. Međutim, razgibavanje zglobova, podizanje tjelesne temperature i vježbe dinamičkog istezanja moraju i trebaju biti neizostavni dio uvodnog dijela. Nakon toga, najčešće se rade određene vježbe za poboljšanje tehnike trčanja i završne pripreme tijela i organizma za glavni dio treninga. U glavnom dijelu, ovisno o dijelu sezone i ciljevima, kombiniraju se brzi intervali trčanja s hodanjem ili neka vrsta kontinuiranog trčanja s promjenom ritma. Međutim, u svojim treninzima često koristim i trening s povećanim nagibom (brdski trening), ali kao što sam rekao, ovisi o mnogo faktora. Završni dio treninga rezerviran je za smirivanje organizma koje se odvija laganim rastrčavanjem sporim tempom te kvalitetnim istezanjem cijelog tijela, a posebno dijelova koji su bili pod povećanim naporom, objasnio nam je kineziolog, istraživač i zaljubljenik u sport te kapetan adidas Runnersa Frane Boban.

Foto: adidas
Trkači početnici u startu rade višestruke pogreške. Naime, naglo povećanje brzine ili ukupne količine treninga najčešće rezultira pojavom sindroma prenaprezanja i/ili drugih vrsta ozljeda. Neadekvatna obuća i odjeća također može prouzročiti različite zdravstvene poteškoće (žuljevi, iritacije kože, mjehuri...).  Osim toga, griješi se i u odabiru namirnica te unosu hrane tijekom dana. Zna se zato dogoditi da jedu premalo ili čak previše, vjerujući da su jednim treningom potrošili više kalorija nego što je to slučaj.

– Kvalitetna oprema je iznimno važna za trčanje. Primarno se to odnosi na odabir tenisica jer je to ipak najvažniji komad, bez kojeg ćete se jako teško baviti trčanjem. Stopalo je jedini dio tijela kojim ostvarujemo kontakt s podlogom i preko kojeg ostatak tijela prenosi, i još važnije, prima, silu reakcije podloge. Izbor neadekvatne i nekvalitetne tenisice može znatno povećati rizik od ozljeđivanja i pojave zdravstvenih poteškoća. Stoga savjetujem trkačicama i trkačima da, ako žele dugoročno i bezbolno nastaviti sa svojom najdražom aktivnosti, da se konzultiraju sa stručnim i educiranim osobama, dodaje Boban.

Trčati možete – uvijek!

Foto: adidas
A stručnjaci preporučuju adidas UltraBOOst tenisicu, čiji novi modeli sadrže i tehnologiju Fit Counter, integriranu u petu tenisice, koja smanjuje pritisak na Ahilovu tetivu te omogućuje potpunu slobodu pokreta.

Ono što svakog trkača, a posebno početnika zanima jest i koje je doba najpogodnije za trčanje. A najjednostavniji odgovor jest - uvijek! Trčanje svoju popularnost duguje činjenici da se njime možete baviti tijekom cijele godine, pod uvjetom da se odjećom i obućom prilagodite vremenskim prilikama. No, ako bi se ipak trebalo izdvojiti najbolje uvjete, onda je to u proljeće i jesen. Najviše zbog ugodnih temperatura i relativno dugog trajanje sunčeva svjetla. 

Trenažni planovi najčešće se baziraju na tri treninga tjedno, što je većini trkača dovoljno da ostvari svoje ciljeve. Za neke ozbiljnije rezultate može se ići i s četiri trkačka treninga tjedno, ali se preporučuje da to bude u kombinaciji s dopunskim treningom snage, što je dobro za prevenciju ozljeda, kao i za jačanje dijelova tijela koji se koriste prilikom trčanja.

Ako već niste u treningu, što još čekate? Pred nama je proljeće koje je idealno za nove odluke i nove početke. Krenite s trčanjem do zdravlja.

Sadržaj omogućio adidas

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije