Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
biznis težak 3 mlrd.$

Traže zabranu pušenja e-cigareta u zatvorenim prostorima

e-cigareta
Foto: Thinkstock
1/3
26.08.2014.
u 17:16

SZO traži da na pakiranjima elektroničkih cigareta piše da predstavljaju opasnost mladima i nerođenima

Nakon širokih restrikcija koje se već godinama nameću i proizvođačima i konzumentima cigareta i ostalih duhanskih proizvoda, uskoro će da udaru biti i proizvođači i uživaoci električnih cigareta!

Odluka u prosincu

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila je zabranu upotrebe električnih cigareta u zatvorenim prostorima kao i njihovu prodaju maloljetnicima. Zabrana upotrebe u zatvorenim prostorima treba biti na snazi dok se ne dokaže da nikotinska isparavanja ne štete ostalima.

Svjetska zdravstvena organizacija traži da se proizvođačima zabrani reklamiranje elektroničkih cigareta kao sredstva koje pomaže u odvikavanju od pušenja sve dok proizvođači ne pruže odgovarajuće znanstvene dokaze.

Nadalje, SZO traži da na pakiranjima elektroničkih cigareta piše da predstavljaju opasnost mladima i nerođenima. Po SZO-u postoji dovoljno dokaza da se djeca, tinejdžeri i trudnice upozore protiv upotrebe elektroničkih nikotinskih inhalatora jer izloženost nikotinu ima dugoročne posljedice za razvoj mozga. O predloženim restrikcijama države članice Svjetske zdravstvene organizacije raspravljat će na sastanku u prosincu u Moskvi.

Biznis od 3 milijarde dolara

Analitičari Wells Farga u srpnju su predvidjeli da će u SAD-u prodaja električnih cigareta premašiti prodaju konvencionalnih do 2020. godine. Procjenjuje se da je lani u svijetu prodano električnih cigareta u ukupnoj vrijednosti od tri milijarde dolara.

Komentara 10

IG
igundic
11:03 27.08.2014.

Pa zar i nakon cirkusa s pticjom gripom itko jos vjeruje Svjetskoj zdrastvenoj organizaciji? Zar jos netko misli da je korumpiranoj, mafijaskoj organizaciji u sluzbi multinacionalnih kompanija stalo do naseg zdravlja? Ili do novca koji pritjece povecanom prodajom lijekova. Postojee brojne strucne studije koje su dokazale da elektricna cigareta nije stetna. Ali to nije bitno jer se radi o novcu koji migolji izmedju prstiju farmacetskih kompanija. Lani tri milijarde dolara i s daljnjom tendencijom strmog rasta. Elektricna cigareta se jedina pokazala kao ucinkovita i dokazano uspjesna kod odvikavanja od cigarete. I to je ono sto im smeta jer do tog novca ne mogu pa smisljaju nacine kao da zgrabe i taj kolach.

DA
davorradman
20:48 26.08.2014.

Iako sam dijelom za policijslu državu, ovo je previše.

MB
marinkoludi.ban
21:23 26.08.2014.

Ma ne,najbolje nam još zabranite i da "krepamo" ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije