Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Trauma i alternativna skrb: uvod u primjenu pristupa temeljenog na znanjima o traumi

Kada shvatimo traumu, možemo naučiti kako se nositi s njom
11. listopada 2021. u 11:49 71 prikaza
Skrb temeljena na znanjima o traumi
Pogledajte galeriju 1/4

Djeca koja su se suočila s fizičkim ili emocionalnim zlostavljanjem i zanemarivanjem od strane ljudi koji su se trebali brinuti o njima i štititi ih, često trpe traume. Ako se traumu prepozna u ranoj dobi, djeca mogu naučiti mehanizme koji će im omogućiti oporavak i podržati njihov razvoj. Međutim, skrbnici i drugi koji rade s djecom često nemaju edukaciju temeljenu na znanjima o traumi. Projektom "Skrb temeljena na znanjima o traumi”* nastoji se premostiti ovaj jaz edukacijom stručnjaka koji rade s djecom i mladima u alternativnoj skrbi podizanjem znanja o traumi.

Nakon niza edukacija uživo u okviru projekta pripremili smo i tečaj e-učenja pod nazivom 'Trauma i alternativna skrb: uvod u primjenu pristupa temeljenog na znanjima o traumi'. Ovaj tečaj namijenjen je svim osobama koje bi mogle doći u kontakt s djecom i mladim osobama iz sustava alternativne skrbi. Svrha tečaja je ukratko objasniti traumu, utjecaj koji ona može imati na život djece i mladih, te načine pomaganja osobama koje su možda doživjele traumu.

Skrb temeljena na znanjima o traumi | Autor :

Tečaj se sastoji od šest kratkih modula. Prva dva modula pružaju uvod u problematiku traume i u prakse temeljene na znanjima o traumi dok je ostalih četiri modula usmjereno na specifičnija područja:

  • pružanje podrške djeci i mladima s iskustvom skrbi koji su doživjeli traumu
  • rad s obiteljima koje su doživjele traumu
  • pružanje podrške djeci izbjeglicama i migrantima bez pratnje
  • djeca i mladi s invaliditetom i poremećajima mentalnog zdravlja koji su doživjeli traumu.

Tečaj je besplatan i dostupan na Childhub platformi, na hrvatskom jeziku, a možete mu pristupiti na vrlo jednostavan način putem linka.

Ovaj tečaj je dio projekta 'Sigurna mjesta i nesmetan razvoj djece – integriranje praksi temeljenih na znanjima o traumi u sustav alternativne skrbi', koji sufinancira Europska unija (program REC).  

Skrb temeljena na znanjima o traumi | Autor :

Projekt se provodi u Belgiji, Bugarskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji pod koordinacijom SOS Kinderdorf International. Za detaljnije informacije o opsegu ovog projekta i različitim aktivnostima u sklopu projekta, molimo vas da posjetite našu internetsku stranicu (link na našu web stranicu gdje je opisan projekt) i Facebook stranicu (Skrb temeljena na znanjima o traumi | Facebook).

*Skraćeni naziv projekta je „Skrb temeljena na znanjima o traumi“. Puno naziv projekta je 'Sigurna mjesta i nesmetan razvoj djece – integriranje praksi temeljenih na znanjima o traumi u sustav alternativne skrbi'

BOLJE TO NEGO PAUK
VIDEO Dvojac iz Zagreba oduševio Hrvatsku: Zasmetao im auto na putu, pa ga se 'kreativno riješili'
PVMax
Sunce na vašem krovu
Projekt PVMax – REGEA priprema investicijski val u sunčane elektrane