Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki vodič kroz najbolje partyje na snijegu

Top pet skijališta s najboljim tulumima: Gdje se krije zimska Ibiza

Veliki vodič kroz najbolje partyje na snijegu
Foto: Promo
1/8
17.11.2017.
u 15:10

Ako želite pogledati nastup Liama Gallaghera i seksi glumca i DJ-a Idrisa Elbe, morat ćete potegnuti do austrijskog Mayrhofena, dok Fatboy Slim nastupa u francuskom Avoriazu. Doznajte koliko će vas stajati smještaj, ski karta i ručak u restoranu

Mamina sarma i domaće kobase već su u gepeku, skijaška oprema na paktregeru, vi se već opraštate sa psom kojeg čuva zlovoljna punica, a jedino što vas još brine jest imate li dovoljno keša da ove sezone odete na nešto opuštenije skijanje. Dobra vijest jest da sva europska skijališta najradije prihvaćaju plaćanje karticom, a vi tako nećete morati razmišljati o tečajnoj razlici niti o tome imate li dovoljno gotovine u novčaniku. Bez obzira na to planirate li ići na obiteljski odmor ili ste se odlučili povesti prijatelje, donosimo vam detaljan vodič zabave i cijena u europskim skijalištima. Mnoga od njih 2018. godine bit će domaćini renomiranih elektro, ali i rock festivala, a mi vam otkrivamo gdje se krije ''zimska Ibiza''.

Najluđi glazbeni festivali

Francuska skijališta nude najraznovrsniji zabavni sadržaj, posebice ako ste ljubitelj noćnog provoda uz neke od najvećih svjetskih imena glazbene scene. No nema razloga za brigu, ni ako ste na skijanju s obitelji. Primjerice, francuski Les Orres domaćin je Snowattack festivala, koji započinje 27. siječnja i traje do 3. veljače. Les Orres nalazi se u francuskim Alpama u jugoistočnom dijelu Francuske u blizini talijanske granice. Uz sto kilometara skijaških staza, osim odličnog line-upa koji uključuje tvorce megahitova, britansku drum and bass senzaciju Rudimental te Lost Frequencies, možete se maskirati i sudjelovati u karnevalu, danju s prijateljima ili obitelji imate mogućnost odigrati odbojku na snijegu, tražiti blago, pratiti tragove i zagonetke uz pomoć kojih ćete izaći iz ''escape rooma'', a bordati i skijati možete i u badiću.

Foto: Promo

Noću se nudi skijanje uz baklje, igranje pokera ili uživanje u stand-up komediji. Cjenik dnevne karte na skijalištu za odrasle je 35,50 eura, a za djecu 25,50 eura. Ako želite skijati za vrijeme festivala, na internetskoj stranici festivala možete rezervirati VIP paket koji stoji 389 eura, a uključuje smještaj, ski kartu i VIP narukvicu za festival, no sami morate organizirati i platiti prijevoz. Ako se odlučite guglati, cijena smještaja u apartmanskoj zgradi s četiri zvjezdice za četiri osobe iznosi oko 1133 eura, odnosno 283 eura po osobi, s time da je u tu cijenu ubrojena i ski karta kao i boravišna pristojba, ali ne i festivalska ulaznica.

Jedan od najvećih zimskih glazbenih festivala zasigurno je Snowboxx koji će od 17. do 24. ožujka privući ljubitelje elektronske glazbe u francuski Avoriaz. Ovogodišnje zvijezde festivala su Fatboy Slim i Chase and Status.

 

Snowboxx festival house, techno i drum and bass glazbe odvest će vas na 1800 metara visine u francuskim Alpama na jedno od najljepših skijališta na svijetu. No, ako ste se odlučili otići na to skijalište s obitelji, u Portes Du Soleilu nećete se dosađivati. To je jedno od najvećih skijaliških područja u svijetu. Nalazi se između Francuske i Švicarske i može se pohvaliti s nevjerojatnih 650 kilometara staza. Avoriaz je skijaško naselje impresivne arhitekture, a djeca, kao i odrasli, mogu se zabavljati vožnjom sanjkama sa psećom zapregom, možete letjeti helikopterom, roniti pod ledom ili ako niste ljubitelj adrenalina, možete se brčkati u zatvorenom vodenom parku. Ako rezervirate smještaj internetom, po osobi ćete boravak od 17. do 24. ožujka u apartmanu s tri zvjezdice morati platiti 320 eura, a u tu cijenu je uključena i festivalska narukvica. Dnevna skijaška karta u Avoriazu stoji 43 eura za odrasle i 33 eura za djecu.

Foto: Promo

Ako vam elektronska glazba ide na živce, tu je i Rock the Pistes festival koji se od 18. do 24. ožujka također održava u Portes du Soleil, a ove će se godine skijaši moći zabavljati na više od tridesetak koncerata. Osim glazbe, posjetitelji će dva dana moći sudjelovati u masovnom lovu na blago u dvije države, u Francuskoj i Švicarskoj. Ovaj festival svake godine privuče više od 20.000 ljubitelja skijanja i rock glazbe. Cijena po osobi je oko 300 eura, a uključuje smještaj, ski kartu i ulaznice za ovaj rock spektakl.

 

Ako se odlučite otići automobilom u neko od francuskih skijališta, računajte na vinjete i cestarine koje do tamo morate platiti. Da biste prošli kroz Sloveniju, za sedam dana platit ćete 15 eura, dok je sljedeća kategorija vinjeta ona koja vrijedi šest mjeseci i stoji 30 eura. U Francuskoj na gotovo svim dionicama autoceste naplaćuje se cestarina. Kao i u Italiji, 100 kilometara autoceste stoji oko pet eura za osobna vozila, a dobra je vijest da se može platiti karticama. Za cestarine, tunelarine i vinjete, ako putujete iz Hrvatske, potrošit ćete otprilike sedamdesetak eura, no mnogo jednostavnije od nošenja gotovine jest platiti Mastercard® karticom koja je prihvaćena posvuda.

Foto: Promo

Ako niste sa sobom ponijeli dovoljno domaćih specijaliteta, uvijek možete ručati u nekom od povoljnijih restorana na francuskim skijalištima. To će vas stajati oko 12 eura po osobi, točeno je pivo od pola litre oko pet eura, a sokovi u kafićima oko 2,5 eura. Gotovo svi restorani, hoteli, apartmani i kafići primaju kartice pa barem ne morate razmišljati o tome kamo ćete s gotovinom dok uživate na snijegu.

I u Austriji se uz skijanje i boardanje možete zabaviti na nekom od festivala. U austrijskom Mayrhofenu od 9. do 14. travnja organizira se Snowbombing festival.

 

Na tom festivalu ove godine nastupaju velike zvijezde, poput Liama Gallaghera, Dizzeeja Rascala, seksi glumca i DJ-a Idrisa Elbe... Uza sve to, na tom austrijskom skijalištu možete uživati u paraglidingu, a Mayrhofen se može pohvaliti i s jednom od najopasnijih crnih staza Austrije. To se skijalište proteže na pet brda, a neki su vrhovi viši i od 2000 metara. Idete li autom, put vas iz Hrvatske vodi preko već poznatih Karavanki prema Münchenu te zatim smjerom Kufsteina do izlaska Wiesing. Rezervirate smještaj na internetu, po osobi ćete platiti oko 660 eura i to u hotelu s četiri zvjezdice, u koji je uključen doručak i festivalska karta. Idete li iz Zagreba do Mayrhofena, imate oko 480 kilometara, a za cestarine i vinjete potrošit ćete oko 50 eura. Za ručak u jednom od prosječnih restorana na skijalištu platit ćete oko deset eura po osobi, dok je pola litre točenog piva oko 3,5 eura. Skijaška karta na tom skijalištu iznosi 52 eura za odrasle i 23,50 eura za djecu.

Foto: Promo

Festival koji se također isplati vidjeti svakako je švicarski Zermatt Unplugged koji traje od 10. do 14. travnja u srcu švicarskih Alpi. Mnogi Zermatt opisuju kao idilično mjesto iz bajke u kojem prevladavaju drvene kućice prepune cvijeća, a livade i travnjaci uređeni su do savršenstva. Zermatt je okružen s 38 vrhova viših od četiri tisuće metara, a od Zagreba je udaljen nešto više od 800 kilometara. Festival Zermatt Unplugged dosadje ugostio velika imena svjetske glazbe, poput Jamesa Morrisona, Nelly Furtado, Simple Mindsa, Alanis Morissette, Billyja Idola i Lionela Richieja.

Ovogodišnji line-up bit će poznat krajem prosinca, a već sada se možete predbilježiti za festivalske karte, čija prosječna cijena iznosi oko 850 kuna. Cijene u švicarskim restoranima za prosječan ručak po osobi iznosi oko 20 eura, dok ćete čašu piva od pola litre platiti šest eura. Putujete li iz Zagreba do Zermatta osobnim automobilom, samo za cestarine i vinjete potrošit ćete oko 88 eura, a za jednodnevnu skijašku kartu izdvojit ćete 66 eura. Prosječna cijena smještaja u jednom od hotela po osobi iznosi oko 130 eura, dok je u apartmanu 50 eura.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije