Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Tko se ne bi cijepio protiv raka?

Tko se ne bi cijepio protiv raka?
Foto: Promo
1/7
30.10.2018.
u 10:46

Cijepljenje kao najsigurnija metoda prevencije svih bolesti uzrokovanih infekcijom HPV-a

Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, Povjerenstvo za prevenciju infekcije HPV-om, te Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ proteklog su četvrtka organizirali panel raspravu "Tko se ne bi cijepio protiv raka?". Panel je okupio brojne eminentne stručnjake s područja ginekologije i opstetricije, dermatovenerologije, školske medicine te infektologije koji su potaknuli raspravu te iznijeli najnovija saznanja o bolesti, mogućnostima zaštite i cijepljenju, te potencijalnim strahovima i predrasudama o cijepljenju koje su prisutne u javnosti. Na panelu su sudjelovali akademkinja Mirna Šitum, prof. dr. sc. Mihael Skerlev, prof. dr. sc. Goran Tešović, prof. dr. sc. Damir Eljuga, prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić, doc. dr. sc. Dubravko Lepušić, prim. mr. sc. Nives Šikanić Dugić, Tatjana Petričević-Vidović dr. med. te Neda Ferenčić, dr. med.

Foto: Promo

Hrvatska se, zahvaljujući upornom radu Povjerenstva te ustrajnosti stručnjaka u ovome području, nalazi među tridesetak razvijenijih zemalja u kojima je cijepljenje protiv HPV-a u Nacionalnom programu cijepljenja. Cijepljenje protiv infekcije humanim papiloma virusom (HPV) koja uzrokuje rak u Hrvatskoj je besplatno i neobavezno za učenice i učenike osmih razreda osnovne škole, kazao je prof. dr. sc. Dubravko Lepušić.

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa te je u svijetu drugi najčešći rak u žena. Treba naglasiti kako je danas to jedina vrsta raka za koji postoji cjepivo koje dokazano umanjuje vjerojatnost oboljenja. Devetovalentnim cjepivom mogu se cijepiti djevojčice i dječaci te tako Hrvatska spada u osam zemalja u svijetu u kojima je cijepljenje muške populacije u Nacionalnom programu besplatno, naglasio je prof.dr.sc. Mihael Skerlev.

Foto: Promo

Prof. dr. sc. Damir Eljuga je naglasio da su edukacija, cijepljenje i probir temelji zdravlja i zdravije budućnosti te kako je u gradu Zagrebu cilj postići veći odaziv na cijepljenje i približiti se razvijenim zemljama Europske unije.

Osim toga, prevencija, sprječavanje i djelotvorno provođenje dijagnostike i liječenja spolno prenosivih infekcija među najvažnijim su mjerama koje mogu doprinijeti očuvanju zdravlja, dobne strukture stanovništva i ciljanoj demografskoj obnovi, naglasio je prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić.

Prof. dr. sc. Goran Tešović istaknuo je važnost cijepljenja i cjepiva protiv raka vrata maternice koje predstavlja jedno od najvećih zdravstvenih postignuća. Cijepljenje devetovalentnim cjepivom pruža gotovo 100% zaštitu. Na uspješniju provedbu i postizanje potpune procijepljenosti djeluje i što ranije procjepljivanje, prije 15. godine, kada su dovoljne samo dvije doze u razmaku od šest mjeseci.

Akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti Grada Zagreba naglasila je da je prevencija, odnosno cijepljenje najsigurnija metoda prevencije svih bolesti povezanih s infekcijom HPV-a budući da oboljeli rijetko imaju vidljive simptome koji im omogućavaju prepoznavanje prvih stadija bolesti.

Liječnice školske i adolescentne medicine Tatjana Petričević Vidović i Neda Ferenčić Vrban ovom prigodom pozvale su sve roditelje da se odazovu i cijepe svoju djecu s ciljem da se maksimalno smanji smrtnost od bolesti koja se može spriječiti.

Foto: Promo

Cijepljenje započinje u studenome, no roditeljima su na raspolaganju i prethodna stručna savjetovanja u ambulanti školske medicine te u savjetovalištu za očuvanje reproduktivnog zdravlja na adresi Mirogojska 16.

Završnu riječ dala je i koordinatorica programa prevencije u gradu Zagrebu, članica Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om i dugih spolno prenosivih bolesti, Mirela Šentija Knežević, ističući kako Povjerenstvo već 11 godina u Gradu Zagrebu i Hrvatskoj promovira prevenciju, a u cilju očuvanja i unapređenja reproduktivnog zdravlja.

„Upravo s ciljem edukacije i informiranja građana o važnosti cijepljenja protiv infekcije HPV-om, pokrenuli smo ovaj program u čijem je osmišljavanju i provedbi uključen velik broj stručnjaka. Budući da je odaziv roditelja na predavanja nizak, kao i opća procijepljenost ciljane kohorte, organizirali smo ovaj panel i nastavljamo provoditi aktivnosti edukacije, jer potrebno je kontinuirano ulagati dodatne napore u metode prevencije i edukaciju građana, prvenstveno roditelja i adolescenata, s ciljem smanjenja postotka oboljenja, ali i smrtnosti uslijed uznapredovale bolesti prouzročene infekcijom HPV-a“, istaknula je Šentija Knežević.

Šentija Knežević pozvala je roditelje da se oko svih nedoumica prilikom donošenja odluke o cijepljenju svakako informiraju od strane stručnjaka te nadležnog liječnika školske medicine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije