Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Plačete li i vi na filmove i serije? Iznenadit će vas što to zapravo znači

Osobe koje "proživljavaju" osjećaje likova na TV ekranima, lakše prosuđuju ljude i emocionalno su inteligentniji, navodi se, ali i velikodušniji prema drugima i manje sebični.
13. studenoga 2018. u 08:00 6 komentara 5618 prikaza
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/2

Mimozice, plačljivice, papučari...Neki su od naziva koje dobivaju osobe koje puštaju suzu pred TV ekranima nad likovima iz serija ili filmova. No, nije to nešto čega biste se trebali sramiti, ako ste se prepoznali u opisu. Posljednje istraživanje provedeno na Sveučilištu Oklahoma, pokazalo je da je to "zdravo" ponašanje i nije nešto čega biste se trebali sramiti. 

zavođenje,seks,ljubav Evo odgovora... Zašto se ponekad osjećamo tužno čak i nakon dobrog seksa?

Takve osobe se manje osjećaju usamljenima, razvijaju samopouzdanje i moralnijeg su ponašanja, navodi se u zaključcima. 

Ljudski mozak ne razlikuje likove na TV ekranu kao fiktivne likove te je stoga jednostavno poistovjetiti se s njima ili suosjećati s proživljenim, pojašnjavaju znanstvenici i psiholozi. 

Ženim sina Reakcija mame: Moj sine, ti si živi papučar!

Isto je i ako se likovima u seriji ili filmu događa nešto lijepo, tada oni koji gledaju te scene, i sami se osjećaju sretnijima jer se mogu uživjeti u njihovu ulogu, baš kao da se to događa nekome tko im je blizak. 

Osobe koje "proživljavaju" osjećaje likova na TV ekranima, lakše prosuđuju ljude i emocionalno su inteligentniji, navodi se, ali i velikodušniji prema drugima i manje sebični. 

Veza ISTRAŽIVANJE POKAZALO Od slomljena srca se uistinu može umrijeti

Stoga je gledanje TV programa uz proživaljavanje tuđih osjećaja, makar iako je riječ o glumi, puno zdravije nego samo gledanje TV-a da prođe vrijeme, zaključuju znanstvenici. 

Pogledajte i video Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
HAMAG-BICRO
Priča o uspjehu
Obiteljska tvrtka iz Makarske: Naš sladoled tražen je i na drugim kontinentima
  • Immanuell:

    Ja bih volio vidjeti osobu koja prvi put u životu gleda "Schindlerovu listu". da joj oči bar malo ne zasvijetle. Neki filmovi su toliko kompletnog doživljaja, bogate radnje i ciljanih kadrova da ostavljaju dojam kao da sudjelujete u stvarnom događaju ... prikaži još! u životu, naravno uz majstorsku glumačku ekipu kadru taj doživljaj prenijeti gledatelju.

  • austrougarskigeneral:

    e.t mi je tužan film.

  • Nepoželjna:

    Ko kišna godina, ne samo na filmove i serije nego i na knjige.