Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Tiha glazba i pozadinska buka potiču kreativnost

Buka nam može pomoći da se bolje koncentriramo na problem i smislimo kreativne načine rješavanja, ali i da lakše prihvatimo inovacije
16. svibnja 2012. u 15:45 0 komentara 11 prikaza
'unutrasnja zagreb , slavonska,  03.07.2008. slusalice, glazba, ilustracija snimio Patrik Macek'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL
Istraživanja su pokazala da pozadinska buka koja doseže najviše 70 decibela, primjerice razgovor ljudi u kafiću ili glazba s radija, potiču kreativnost i bolje utječu na rad nego tišina. Zvukovi do 70 decibela savršeno su okruženje, a to je ekvivalent buci koju proizvede automobil koji prolazi pokraj nas. Buka prometne ulice iznosi oko 85 decibela, no to je ipak previše. Što se tiče zvukova na radnom mjestu, vrijedi pravilo zlatne sredine.
– Premalo zvukova znači da je naš um malo ili nimalo stimuliran, a preglasan razgovor ili glazba previše odvraćaju pozornost – tvrdi prof. Ravi Mehta sa sveučilišta u Illinoisu. Umjerena količina buke potiče kreativno rješavanje problema, ali i omogućuje lakšu prilagodljivost promjenama i inovativnim načinima rada. 

 

 

 

Broj 7
"Magičan broj“
7 razloga zašto smo opčinjeni brojem 7

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.