Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na poslu

Tiha glazba i pozadinska buka potiču kreativnost

'unutrasnja zagreb , slavonska,  03.07.2008. slusalice, glazba, ilustracija snimio Patrik Macek'
'Patrik Macek/PIXSELL
16.05.2012.
u 15:45

Buka nam može pomoći da se bolje koncentriramo na problem i smislimo kreativne načine rješavanja, ali i da lakše prihvatimo inovacije

Istraživanja su pokazala da pozadinska buka koja doseže najviše 70 decibela, primjerice razgovor ljudi u kafiću ili glazba s radija, potiču kreativnost i bolje utječu na rad nego tišina. Zvukovi do 70 decibela savršeno su okruženje, a to je ekvivalent buci koju proizvede automobil koji prolazi pokraj nas. Buka prometne ulice iznosi oko 85 decibela, no to je ipak previše. Što se tiče zvukova na radnom mjestu, vrijedi pravilo zlatne sredine.
– Premalo zvukova znači da je naš um malo ili nimalo stimuliran, a preglasan razgovor ili glazba previše odvraćaju pozornost – tvrdi prof. Ravi Mehta sa sveučilišta u Illinoisu. Umjerena količina buke potiče kreativno rješavanje problema, ali i omogućuje lakšu prilagodljivost promjenama i inovativnim načinima rada. 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije